fbpx

RIG 800LX van Plantronics

Het Amerikaanse Plantronics was in de jaren ’60  de pionier voor de ontwikkeling van headsets. Samen met NASA ontwikkelde het bedrijf de koptelefoon die de woorden ‘Its one small step for man, but one giant leap for mankind’ van Neil Armstrong naar de Aarde zou zenden. Ondanks hun expertise, is de ervaring van Plantronics met gaming headsets nog relatief jong. Wij werden uitgenodigd om hun nieuwste creatie in de RIG-reeks uit te testen: de RIG 800LX headset voor Xbox One.

Na de installatie is meteen duidelijk dat deze draadloze headset een begeerbaar stukje technologie is. Dat heeft alles te maken met de nieuwe vorm van surround: Dolby Atmos. Een revolutie op vlak van geluid, want het systeem projecteert het geluid virtueel rond je hoofd. Tijdens het spelen wordt de positie van geluidsbronnen zo perfect gesimuleerd, dat het geluid altijd komt van waar het hoort te komen. En dat zorgt voor een ongeziene connectie met de gamewereld.


Midden in de ervaring

Het lijkt allemaal voor de hand liggend, maar Dolby Atmos gaat nog een stapje verder dan 5.1. of 7.1. In Assassin’s Creed Origins horen we het zand onder onze voeten knisperen terwijl de lokale markthandelaars links en rechts hun waren proberen te verkopen. In Rise of The Tomb Raider suist de wind ons om de oren in het intro-level en horen we rotsen kraken en schuren als de grond het onder onze voeten begeeft. Zoveel detail.

Dolby Atmos is best revolutionair. Alleen: er zijn momenteel belachelijk weinig titels (9 in totaal) die het – momenteel zelfs enkel op pc en Xbox One – ondersteunen. Plus je moet voor Dolby Atmos een extra abo aanschaffen. Gelukkig ontvang je die gratis wanneer je de RIG800 LX aanschaft.

De RIG 800LX klinkt gelukkig ook met gewone 5.1. of 7.1. extreem goed. Dankzij de krachtige speakers is elk facet van het geluid duidelijk hoorbaar, ook wanneer er meerdere geluidsbronnen tegelijk actief zijn. Tijdens de bestorming van Normandië in Call of Duty: WWII fluiten de kogels ons om de oren, klinken granaatinslagen levensecht door de fantastisch trillende bas en horen we tussen al dat schietgeweld door nog steeds de angstschreeuwen van onze strijdmakkers. Awesome!

Voor wie het allemaal nog wat meer mag zijn, kan gebruik maken van vier ingestelde pre-sets. Zo heb je basic mode voor het natuurlijke gamegeluid. Daarnaast is er Seismic Mode met versterkte bass, Intensify Mode met scherpere frequenties en vocal focus voor levendigere dialogen tijdens cutscènes of RPG’s. Wij hielden het vooral op Basic, want daarbij is de variatie en intensiteit al enorm.

Comfort en design

Wie graag uren aan één stuk door gamet, zal de RIG 800LX zeer weten te appreciëren: de hoofdtelefoon is vederlicht, zodat je na 3-4 uur gamen nog steeds geen last hebt van druk op de oren of het hoofd. De oorschelpen passen perfect rond je oren, zijn verstelbaar om volledig te voldoen aan je wensen en blokkeren externe geluidsbronnen zeer goed.

Voor potjes online gamen is de RIG 800LX is ook best geschikt, want hij bezit een heldere microfoon die je stem natuurlijk overbrengt in party-chat. Alle leden van onze redactieclan verstonden mij duidelijk mede dankzij de actieve filtering van achtergrondgeluiden. Cool is trouwens dat je de microfoon activeert door hem naar beneden te klikken. Gedaan met chatten? Dan klik je hem weer omhoog en dan wordt-ie ook automatisch gemuted.

Maar dé coolste feature van deze headset? Ondanks zijn fantastische prestaties gaat de batterij van de RIG 800LX – hou je vast – een dikke 20 uur mee. Zelfs langer afhankelijk van de intensiteit waarmee je de headset gebruikt. Met één oplaadbeurt haalden wij gemakkelijk 25 uur speeltijd. En dat is indrukwekkend als je weet dat we al headsets gehad hebben die na 10 uur leeg zijn.

  • Dolby Atmos is VR voor audio
  • helder en krachtig geluid
  • comfortabel en licht
  • batterijduur (+20 uur)
  • erg weinig Dolby Atmos ondersteuning

BESLUIT

Met de RIG 800LX katapulteert Plantronics zich meteen naar de top van de gaming headsets. Dolby Atmos tilt je game-ervaring naar een hoger niveau, maar ook zonder 3D-surround is deze headset een bijzonder fraai stukje audio-technologie, met een krachtige en heldere sound.

Een reactie achterlaten