fbpx

Square Enix verkoopt Tomb Raider, Deus Ex en studio’s voor 300 miljoen dollar

Tomb Deus Ex

Er is alweer een grote overname gebeurd in de game-industrie. Square Enix heeft bekendgemaakt dat het verschillende grote studio’s en bijhorende IP’s zoals Tomb Raider en Deus Ex verkoopt. Embracer Group, het moederbedrijf van o.a. THQ Nordiq, Deep Silver telt 300 miljoen dollar neer.

Het gaat om drie studio’s: Crystal Dynamics, Eidos Montreal en Square Enix Montreal. Crystal Dynamics kennen we vooral van de Tomb Raider reboot trilogie en Marvel’s Avengers. Eidos Montreal is dan weer de studio achter Deus Ex: Human Revolution en zijn vervolg Mankind Divided.


Als laatste wordt ook Square Enix Montreal van de hand gedaan. Die ontwikkelaar vooral bekend om Tomb Raider Go. We hebben enkel de bekendste franchises opgesomd, want de deal omvat in totaal zo’n 50 titels, waaronder ook Legacy of Kain en Thief.

Embracer Group is geen bekende naam voor het publiek, maar het bedrijf heeft verschillende uitgevers onder zich. Naast THQ Nordic, Saber Interactive, Koch Media en zelfs Dark Horse Media kocht de Embracer Group in 2021 ook Gearbox Entertainment en 36 andere studio’s. Het gamebedrijf heeft ondertussen zo’n 250 gamefranchises in bezit.

Opvallend: Just Cause, Life is Strange en Outriders wel onder de westerse divisie van Square Enix blijven. Ook het Square Enix Collective, vooral voor indies, blijft bestaan. Wat er gebeurt met Marvel’s Avengers nu Crystal Dynamics verhuist, is niet bekend. Gezien de licentie verkregen werd door Square Enix, blijft de game allicht in bezit van de uitgever. Of toekomstige updates dan intern ontwikkeld worden? Geen idee.

Momenteel zou Crystal Dynamics bezig zijn met het de nieuwe Tomb Raider die ontwikkeld wordt met de Unreal Engine 5 . Al zou de studio ook The Initiative bijstaan in de ontwikkeling van de nieuwe Xbox exclusive Perfect Dark. Waar Eidos Montreal zich nu mee bezighoudt na Guardians of the Galaxy? Dat is onbekend.

Wat denk jij van de overname? Zal de wissel van eigenaar de opgekochte franchises goed doen?

Een reactie achterlaten