fbpx

Song in the Smoke: Rekindled is primitief overleven in VR

Song in the smoke rekindled review

Getest op: PS VR2
Ook beschikbaar op: PS VR/Meta Quest

Wakker gemaakt door een driekoppige kraai die overigens niet zou misstaan in een horrorgame, stapten we de prehistorische fantasiewereld van Song in the Smoke binnen. Een prehistorische survivalgame in VR die we twee jaar geleden nauwelijks overleefden.


Overleven kun je leren

Wie bekend is met het survivalgenre weet dat het leunt op verzamelen van materialen, keuzes maken in hoe je die besteedt en een non-stop risk-reward afweging. Toch nog even wat spullen bij elkaar rapen terwijl het al donker begint te worden? Of keer je liever veilig naar je kampvuur terug om te slapen en te saven?

Laten we met de deur in, euhm, de grot vallen. Deze Song in the Smoke is geen makkelijke game en laat je zelf alles ontdekken. Je spel opslaan kan enkel bij zelfgemaakte kampvuren. Dat werd ons helaas pas duidelijk toen we na ongeveer een uur aan progressie verloren na een ongelukkige dood. Les geleerd.

In deze wereld loert er altijd gevaar, niet enkel van dieren en monsters, maar ook vanwege honger, kou, vergiftiging of slapeloosheid. Overleven is het allerbelangrijkste, maar gemakkelijk maken ze het de speler niet.

song in the kindle

Je bent niet de enige die jaagt

Heb je eenmaal je veilige kampvuur gebouwd, dan begint de routine van verzamelen en jagen. Takken worden stokken, stokken worden pijlen, stenen worden mesjes, van botten maakt men gereedschap, enzovoorts. Wie goed heeft opgelet tijdens geschiedenis zal zich snel thuis voelen. Het craften is mooi verfijnd. Geplukte bessen kun je vermalen in een vijzel en vervolgens opdrinken. En in VR moet het natuurlijk allemaal handmatig: het bakje met sap moet je ook echt naar je mond moeten tillen om te drinken.

Hoewel overleven de prioriteit heeft, verlangt het spel meer van je. Song in the Smoke is opgebouwd uit verschillende zones die dienen als levels. Zo loop je door een bos, in een vallei en langs bevroren bergtoppen. Elke zone heeft verschillende prooidieren en roofdieren en jij bevindt je in het midden van die voedselketen. Gewapend met een pijl-en-boog of een knots moet je de dieren en monsters zien te verslaan om toegang te krijgen tot hun huiden, botten en ingewanden.

smoke rekindle

Combat kon beter

Om ongezien dicht bij de vijanden te kunnen komen heb je de mogelijkheid om te sluipen door struiken en bosjes. Tijdens dit sluipspel krijg je ook een soort “instinct” modus, waarin vijanden worden opgelicht en je kan zien of ze zich bewust zijn van jouw aanwezigheid. Terwijl het sluipen best spannend is, zijn de uiteindelijke confrontaties allesbehalve geslaagd.

Niet alleen is het boogschieten niet precies genoeg – in andere VR-games is dat veel beter uitgewerkt – ook de AI van de monsters is aan de primitieve kant. Je goed verstoppen voor een prooi- of roofdier blijkt bovendien tevergeefs. Uiteindelijk is de meest succesvolle aanpak om overal op af te rennen en zwaaiend met je knots zoveel mogelijk schade aan te richten.

Song in the smoke review 2

Kijken is zilver, luisteren is goud

Song in the Smoke dat al eerder op PS VR verscheen, is geen grafisch hoogstandje. Echt storend werken de ondermaatse visuals niet, maar we hadden het graag anders gezien. Het voordeel van deze onaangeroerde graphics: de framerate haalt bij momenten een vlotte 90 fps, waardoor de actie wel enorm vloeiend is.

De audio is wel van hoge kwaliteit en zeer effectief in het opbouwen van spanning, maar ook nuttig voor het maken van progressie: bepaalde items moeten worden gevonden om levels uit te spelen en deze maken een onderscheidend geluid. Het duurde dan ook niet lang voordat we ons lieten leiden door onze oren in plaats van onze ogen.

7.0
Song in the Smoke: Rekindled
  • intense prehistorische survival
  • craften voelt natuurlijk
  • sterk audiodesign
  • vijandelijke AI is wankel
  • combat laat te wensen over

BESLUIT

Song in the Smoke dropt je in een mysterieuze prehistorische wereld waar je moet jage, craften en vechten om te overleven. Niet gemakkelijk, maar doorzetters die tegelijk de ruwe randjes van het combatsysteem kunnen accepteren zullen zich best vermaken.

Een reactie achterlaten