fbpx

NBA Live 19

NBA Live 19 review

Hoewel mega-uitgever Electronic Arts hier achter de knoppen zit, is NBA Live sinds zijn comeback in 2014 nog steeds het kneusje dat vergeefs probeert op te boksen tegen zijn 2K-rivaal. Al is er ieder jaar wel verbetering merkbaar. Sterker: dit jaar komen de klappen zelfs aan.

Puike presentatie

Waar Live sowieso al een streepje voor had op de concurrentie, is op vlak van presentatie. Al een tijdlang heeft EA de ESPN-licentie in handen, wat neerkomt op krek dezelfde aanstekelijke introdeuntjes, camerastandpunten, vormgeving en Stephen A. Smiths veel luider dan nodig geleuter. Niet per se altijd even geslaagd, maar wél waarheidsgetrouw. Dat laatste kan ook gezegd worden van de gezichtsscans en fysiek voorkomen van de (meeste en vooral bekendste) NBA-spelers. Om een of andere reden heb je bij Live méér het gevoel dat je met een stelletje afgetrainde reuzen aan het dribbelen bent. Qua authenticiteit geen klachten.

Helaas laat de actie op het veld zelf her en der wat steken vallen, al zet EA Sports een eurostepin de goeie richting (ha!). Vreemde, ietwat geforceerde animaties kunnen de flow verzieken en over het algemeen bewegen LeBron en co zich een pak minder soepel voort dan bij tegenpool 2K. Daartegenover staan dan weer een veelvoud aan fraaie flashy dunks en dribbelmoves, die bovendien veel makkelijker uit te voeren zijn. Ook verdedigend word je bijgestaan door een pijl die je langs de juiste kant gidst, wat een blow-by van je tegenstander een pak minder evident maakt. Het eenvoudigere controleschema maakt Live tout court een veel toegankelijkere game, wat interessant is voor de casual basketballiefhebber die zonder al te veel oefening pakweg een enkelbrekende shamgoddribbel met daaropvolgende tomahawk slam wil uitvoeren.

Microtransacties?

Hoewel Live de vele obligate modes aanbiedt, stelt het leeuwendeel teleur. Bij Franchise ontbreken er opties en Ultimate Team (ook bekend van FIFA) is één grote, vervelende verzamelgrind. Maar hét paradepaardje van deze basketbalsim is deze keer écht de moeite waard, namelijk The One ofte EA’s antwoord op de MyCareer-mode van 2K. Ook hier moet jouw banale evenbeeld het tot basketbalgod (of -godin, want vrouwen zijn ook van de partij!) schoppen in een soortgelijk from zero to hero-spelverloop, al is er één groot verschil: microtransacties zijn uit den boze. Dat is in eerste instantie ironisch, komende van EA, maar vooral een slimme zet. Net omdat je sneller progressie maakt en voor de minste verwezenlijking loot crates allerhande vrijspeelt, is deze modus verslavender en gewoonweg beter dan 2K’s variant. Nimmer heb je het gevoel dat je je tijd verspilt. Geloof ons: we zijn even verrast als jullie.

Nog iets waar Live een streep voor heeft: de zogeheten Court Battles, veruit de plezantste manier om ervaringspunten te vergaren. Bedoeling is om met gaandeweg verzamelde spelers op jouw zelfgemaakte basketbalveld (en daarin kunnen de Minecraft-bollebozen onder jullie hélemaal los in gaan) door AI bestuurde teams van de online community uit te dagen. Klinkt nogal standaard, maar het feit dat je de spelregels volledig naar je hand kunt zetten (onze favoriet: enkel dunks tellen) maakt deze originele mode enorm bevredigend. Wacht maar tot je jouw eerste court hebt overgenomen.

7.7
  • The One beter dan MyCAREER
  • court battles zijn origineel
  • perfecte presentatie
  • awkward animaties
  • kan niet op tegen gameplay van 2K

BESLUIT

NBA Live 19 heeft nog een lange weg af te leggen om als 2K killer erkend te worden, maar de positieve tred is ingezet. Aanrader voor de basketbaladept die een vluggertje verkiest boven een ellenlange grind.

Een reactie achterlaten