REVIEW – AGON Pro AG276QZD2 – De ultieme QD-OLED voor je budget

Screenshot

​Wat moet je nog doen om de aandacht te trekken in de verzadigde markt van gamingschermen? Uitpakken met Ultracurve 8K of een op de rug gemonteerde lasershow? Fabrikant AOC trekt met deze QD-OLED in zijn gamelijn AGON vooral de aandacht door het relatief goedkope prijskaartje.

Wat is QD-OLED?

Huh? QD-OLED? Wat is dat nou weer?! Het is de nieuwste techniek in monitorland. Het combineert het beste van QLED en OLED en levert een superieure beeldkwaliteit af. Je krijgt levendige kleuren, een hoge helderheid en een contrast waarbij zwart ook echt zwart is. Het enige nadeel: de prijs. En ook hier is er kans op inbranding. Maar daarover later meer.


Hoewel QD-OLED niet de goedkoopste schermen zijn, slaagt AOC erin het prijskaartje een stuk lager te houden dan de concurenten. Voor de LG UltraGear 27GR95QE-B of MSI MAG 271QPX DQ-OLED E2 bijvoorbeeld betaal je gemakkelijk €700, terwijl deze AG276QZD2 voor €575 te koop is. Wellicht heel wat minder opties dan de duurdere concurrenten? Maar dat is niet het geval. Waardoor deze AOC-monitor je erg veel waarde voor je geld geeft.

review AC AGOn PRO AG276QZD2 7

Asymetrisch design

De AG276QZD2 ziet er niet slecht uit, maar valt niet meteen op. Een strak, modern ontwerp in zwart en donkergrijs, zonder de typische schreeuwerige game-elementen. Het scherm heeft een mooi driezijdig randloos design met dunne randen. De achterkant van de monitor is voorzien van een matte zwarte plastic behuizing met RGB-verlichting. Verwacht hier geen Philips Ambilight lichtshow die synchroniseert met de content op je scherm. Eerder een zelf te kiezen kleurtje voor wat extra sfeer.

Hou je van symmetrie, dan wordt dit het buitenbeentje van je gameroom. Zo heeft de voet een asymmetrische vijfhoekige vorm en dat zie je niet vaak. Volgens AOC laat zo’n design gemakkelijker toe om je muis en toetsenbord in verschillende hoeken te plaatsen tijdens het gamen. Leuk die praktische insteek, maar echt aantrekkelijk vinden we het niet. Dezelfde vijfhoekige komt trouwens achteraan terug in het RGB-licht.

Portrettenrecht

Zijn we wel over te spreken: deze monitor scoort op vlak van flexibiliteit. Hij is gemakkelijk te kantelen en in hoogte verstelbaar. Streamers kunnen hem ook draaien en verticaal in portretmodus zetten. Goed gevonden ook: je headset hoef je niet op de bovenkant van je scherm te schuiven, maar kan je dankzij het uitklapbaar haakje gewoon aan de achterkant kwijt. De designers van IKEA zullen ongetwijfeld jaloers zijn.

Moet je vaak wisselen van aansluitingen, dan is deze AG276QZD2 minder praktisch. Alle aansluitingen zitten onderaan het scherm, waardoor je niet zo gemakkelijk kan zien waar je de HMDI of USB moet inpleuren. De hDMI-ports achteraan bijvoorbeeld was praktischer geweest. Met 2 HDMI 2.0-poorten, 2 DisplayPorts en drie USB-poorten scoort hij dan wel weer op vlak van connectiviteit. Zo kan je dankzij de twee HDMI-ingangen gemakkelijk zowel je gaming pc als console aansluiten.

Al vinden we QD-OLED deze net iets meer geschikt voor consolegamers. Pc-gamers die hun games willen testen aan 240 Hz, moeten hun pc verbinden via de DisplayPort. Want HDMI 2.0 ondersteunt maximaal 144 Hz. En laat dat helemaal geen probleem zijn voor de PS5 en Xbox Series.

review AC AGOn PRO AG276QZD2 2.png

Beeldkwaliteit en prestaties

Qua specificaties doet deze AGON Pro helemaal niet onder voor rivaliserende merken. Je krijgt een 27-inch monitor in 16:9, een resolutie van 2560 x 1440 pixels en een refresh rate van 240 Hz. De QD-OLED-technologie levert diepe zwarttinten en een vrijwel oneindige contrastverhouding, wat resulteert in levendige en nauwkeurige kleuren.

De responstijd van het scherm is indrukwekkend laag, met een waarde van 0,03 ms. In de praktijk betekent dit dat bewegende beelden uiterst vloeiend en zonder merkbare ghosting worden weergegeven, wat vooral opvalt bij snelle games, zoals het middeleeuwse schietfestijn DOOM: The Dark Ages.

Het contrast tussen licht en donker valt ook op. Terwijl de vaak pikdonkere omgvingen van DOOM op onze Philips OLED-tv net iets te weinig detail laten zien, is het verschil in donkertinten stukken beter zichtbaar op de AOC-monitor. Op vlak van HDR kan deze dan weer niet wedijveren met de grote jongens, al doet deze met HDR True Black 400 het lang niet slecht.

review AC AGOn PRO AG276QZD2 8.jpeg

Even reflecteren

Los van de asymmetrische voet en onpraktische plaatsing van de aansluitingen, vinden we deze AOC een topscherm. Alleen hadden we liever ook wat meer anti-reflectiecoating op het scherm gezien, en minder ons eigen smoel. In onze gameroom is er veel licht waardoor we best veel last hadden van reflectie. Kan je jouw gameruimte moeilijk verduisteren? Hou hier dan rekening mee bij de keuze van een scherm.

Omdat inbranding ook nog steeds een dingetje is bij QD-OLED, krijg je na zo’n vier uur gamen de melding om de pixels te refreshen. Dan moet het scherm even uit en kan je 10 minuten niet gamen. Gelukkig kan je die melding ook overslaan, maar na 10 uur voert de monitor een gedwongen Pixel Refresh doorvoert. Nu ja, bekijk het positief: na 10 uur ononderbroken gamen is een korte verplichte pauze helemaal geen slecht idee.

Voor alle technische specificaties van de Agon Pro AG276QZD2 kan  je terecht op de officiële website.

AOC AGON Pro AG276QZD2
  • QD-OLED = beste van 2 werelden
  • scherpe prijs
  • 240 Hz en snelle responsetijd
  • veel aansluitopties
  • plaatsing aansluitingen
  • last van reflectie

BESLUIT

AOC knalt met een indrukwekkende combo van hoge beeldkwaliteit, best sterke prestaties en dat ook nog eens aan een scherpe prijs. De kleine ongemakken zoals de plaatsing van de poorten en de reflectie nemen we er gewoon bij.

Een reactie achterlaten