fbpx

AGON Pro AG344uxm is een breedgeschouderde en veelzijdige gaming monitor

1 AGON Pro AG344UXM AOC review

Gaming monitoren zijn aan een opmars bezig: compacter en dus geschikter voor kleinere gamerooms of streaming studios, een hoge refresh rate en veel instellingen om je game-avontuur op visuele maat af te stellen. Alleen: goedkoop zijn ze niet. Dat geldt ook voor de deze AG344UXM, de nieuwste telg uit de AGON Pro-serie van AOC. Al haal je er wel een bijzonder high-end ervaring mee in huis.

1 AGON Pro AG344UXM AOC review 2


Zware jongen

De Pro in zijn naam verraadt al dat Chinese displayfabrikant AOC mikt op veeleisende gamers. Het is dan ook een robuuste jongen: niet alleen weegt hij 13 kilo, met zijn 21:9 ultrawide verhouding neemt deze 34 incher best wat plaats in op je gaming desk. Eerst even je opmeten is niet overbodig: de metalen voet – die in een wip is vastgeklikt – steekt wat naar achter uit. Daardoor ben je al gauw 40 cm diepte van je desk kwijt voor de monitor, want minder plaats overlaat voor je keyboard en muis.

Qua design gaat AOC voor eenvoudig: matzwart met roodmetalen accenten en een hoekig design. Het robuuste scherm kan je moeiteloos van hoogte veranderen of naar links of rechts draaien. Aan de achterkant van de monitor zijn twee LED-strips geïntegreerd. De kleuren van de LEDs kan je zelf kiezen, maar verwacht hier geen Ambilight-effect. De lichten veranderen niet mee met de actie op het scherm en zijn qua lichtintensiteit te zwak om je kamer echt te doen oplichten. Misschien een ideetje voor de volgende generatie.

1 AGON Pro AG344UXM AOC review 4

Handige Quick switch

Vinden we overbodig: de optie om een AGON-logo op je desk te projecteren. Die licht- en andere instellingen kan je aanpassen in het G-tool menu via een knop rechtsachter van het scherm. Best onhandig wanneer je snel (of in-game) van schermprofiel wil veranderen. AOC heeft daarom ook een aparte Quick Switch remote voorzien. Voor wie geen zin heeft om uren zitten te prutsen met de instellingen en te kalibreren heeft AOC ook preset-instellingen voorzien voor zo’n 6 verschillende gamegenres: van FPS en racer tot RTS.

Qua aansluitingen is dit een winnaar: twee 2.1 HDMI-poorten zodat je ook je PS5 of Xbox Series kan aansluiten, DisplayPort 1.4, USB-C, vier standaard USB-poorten en ook een aparte audio-in en -out. Kortom: zo goed als elk toestel kan hier aangesloten worden. Dat de monitor ook twee ingebouwde 8W-speakers heeft, is handig tijdens het monteren of YouTube-video’s kijken bijvoorbeeld, maar om te gamen raden wij sowieso een degelijke gaming headset aan.

1 AGON Pro AG344UXM AOC review 5

Prachtprestaties

Een flinke jongen dus die qua design niet echt potten breekt, maar dat op vlak van prestaties wel doet. Het 3440 x 1440 miniled-scherm zit tjokvol supertech waarnaast onze OLED-gaming tv verbleekt. Met een refresh rate van 170Hz verloopt de flitsende actie van Returnal (pc-versie) zijdeglad. Screen tearing en bewegingsruis? Verleden tijd. En dankzij de responsetijd van 1 milleseconde is er ook van enige beeldvertraging geen sprake. En voor de competitieve gamer met een gloeiende hekel aan input lag: je kan op elk moment de Low Lag-modus opzetten, waarna de monitor automatisch voorrang geeft aan absolute responsetijd.

Zelfs in een goedverlichte kamer boet de Agon Pro AG344UXM niet aan helderheid in. De monitor kan 1000 nits bereiken en heeft zowat de beste HDR 1000-output die we ooit gezien hebben. Die intro van Hogwarts Legacy in de ondergrondse kluizenkelder? Het deed onze bek openvallen. Ook handig: met Shadow Control kan je gemakkelijk de grijsniveaus gaan instellen, zodat alle details in schaduwen of donkere gedeeltes te zien zijn. Of net niet. Wanneer je bijvoorbeeld hyperventilerend door de gangen van de USG Ishimura strompelt.

Agon Pro review 6

Multitasking

Er zijn ongetwijfeld nog enkele technische features die we niet vermelden en die bijdragen aan de uitmuntende prestaties. Maar het belangrijkste: deze gaming monitortilt de gamebeleving naar een hoger niveau. Zowel op een gaming pc als op PS5. En we testten ze zelfs tegelijk. De monitor laat immers picture-by-picture toe, waarbij je twee beelden van verschillende bronnen naast elkaar plaatst. Niet alleen handig voor streamers die hun setup met twee displays nu door het raam kunnen kieperen, maar ook voor de multitasker in ons die graag COD speelt, terwijl hij Friends binget.

Agon Pro AG344uxm
  • robuuste jongen
  • zowel voor console als pc
  • weergaloze HDR
  • veel aansluitmogelijkheden
  • multitasken met 2 sources
  • niet goedkoop
  • overbodige logoprojectie

BESLUIT

Een fantastische, veelzijdige gaming monitor, maar niet goedkoop. Met een prijskaartje van 1849 euro behoort hij tot het duurdere segment. Vooral geschikt voor wie serieus met gaming bezig is dus, al is hij de investering meer dan waard. Door zijn waaier aan aansluitmogelijkheden is hij bovendien helemaal future proof.

Een reactie achterlaten