fbpx

AOC Q27G4X biedt indrukwekkende specs aan sterke prijs

AOC Q27G4X gaming monitor review header

Fantastisch zo’n peperdure curved 4K gamemonitor dat je ook nog eens in drievoudige opstelling kan plaatsen om zo een racecockpit na te bootsen. Leuk om verwonderd naar te kijken op een beursvloer, maar wie koopt in godsnaam die dingen? Haast niemand. En dat weet ook monitorfabrikant AGON die met zijn AOC-lijn mikt op een breder publiek. Voor een ritje met deze Q27G4X verwijderden we met plezier onze savefile van Dragon’s Dogma 2 en gingen opnieuw aan de slag.

Perfecte kruising

AOC is de mainstream line van schermenfabrikant. Die mikt niet meteen op professionele gamers of gaming dads, maar op de alledaagse gamer zonder grenzeloos budget of professioneel ingerichte man cave. De Q27G4X is de nieuwkomer van de G4-serie, kost €269 en komt prijs-kwaliteit bijzonder sterk uit de test. Een esports-waardig scherm, zeg maar, voor de gewone gamer.


Met zijn 27 inch (69 cm) heeft dit 16:9 scherm bovendien de perfecte grootte voor veelzijdig gebruik: niet alleen geschikt voor gamen en Netflix kijken, maar ook voor studiewerk waarbij je met verschillende windows kan werken zonder het overzicht te verliezen. Maar genoeg school, laten we focussen op het gamen.

En de Q dan in zijn naam? Die verwijst naar de Quad HD-resolutie. Met 2560 x 1440 pixels landt hij pal tussen full HD en 4K, wat een forse verbetering is ten opzichte van zijn voorganger. De ideale resolutie omdat je geen peperdure grafische kaart nodig hebt, toch uitmuntende beeldkwaliteit krijgt en de tekst van de HUD en Ui wordt niet onleesbaar klein. Wat ons betreft zit AOC met deze monitor alvast op de perfecte kruising wat resolutie, schermgrootte en prijs betreft.

AOC Q27G4X gaming monitor review

Het design

Net als de Full HD-modellen in de 4G-serie heeft dit scherm een vernieuwd ontwerp dat geïnspireerd is op een stealth-vliegtuig. Zwarte kleur, strakke lijnen en veel terugkerende driehoekvormen. Ook handig: de voet is niet langer een veel te grote driepikkel die te veel plaats inneemt, maar een stuk compactere zeshoek, zodat je veel minder ruimte verliest op je bureau of gamedesk. Kunnen we – net als de milieuvriendelijke verpakking – alleen maar toejuichen.

Vinden we ook geslaagd: hier geen over-the-top tienerdesign met overvloed aan kleuren of LED-lichtshows zoals bij zijn grotere en duurdere AGON-broertjes. AOC houdt het strak, maar tegelijk sober en stijlvol zodat hij niet uit de toon springt in je kamer of bureau.

Al huist deze monitor wel een verrassing. Dat je hem in de hoogte kan verstellen en kantelen voor een betere kijkhoek is een vanzelfsprekendheid vandaag de dag. Maar dat je deze QHD ook verticaal kan roteren? Zonder dat je eenmoet kopen? Dat is best ongezien in deze prijsklasse. Even draaien en je hebt een verticaal scherm. Zo kan je gemakkelijk de chat volgen tijdens het streamen. Of lange documenten/codeschermen lezen tijdens het werken. Bijzonder handig en betaalbaar als je een setup met meerdere schermen wil.

AOC Q27G4X gaming monitor reveiw 2

De prestaties

We hebben zowel onze game pc als PS5 aangesloten op de Q27G4X. Voor enkele rondjes Baldur’s Gate 3, Helldivers 2 en Dragon’s Dogma 2. Maar het moet gezegd: met zijn framesnelheid van 180 Hz doet een console dit scherm tekort. Enkel zonder framecap zie je tot wat deze Q27G4X in staat is. Dit Fast IPS-scherm biedt bovendien snelle responstijden tot 1 milliseconde.

Het resultaat: bijzonder vloeiende gamebeelden. Gecombineerd met de Adaptive Sync-technologie die het irritante screen tearing – je weet wel, de plotse horizontale breuklijnen in beeld – helemaal van de baan helpt.

Dit QH-scherm heeft een flinke pixeldichtheid (109 ppi voor de techneuten) waardoor het verschil met zijn Full HD-voorgangers opvallend is. De tekst is duidelijker, beter leesbaar en ook de randen en details in games zijn scherper.

Moeten we ook nog vermelden: wie geen zin heeft om zijn scherminstellingen via de onhandige knoppen aan de voorkant te veranderen, kan op zijn pc ook gebruik maken van de G-Menu software. Hier kan je onder andere de instellingen aanpassen en verschillende genreprofielen aanmaken, zodat je al dan niet per titel snel kan switchen.

AOC Q27G4X gaming monitor review 3

De minpunten

De AOC Q27G4X is een aanrader, vooral in zijn prijsklasse. Alleen zijn er punten van verbetering. De HDR bijvoorbeeld vinden we te weinig uitgesproken. De VESA display HDR400 levert een basisvorm van HDR met minder sterke effecten en contrasten dan we gewoon zijn van ons duurdere AGON scherm of onze Philips 4K Mini-Led tv.

Het lage aantal aansluitingen, daar mag de fabrikant in zijn volgende generatie ook iets aan doen. Je krijgt 1 DisplayPort en 2 HDMI-poorten. We missen een USB-poort (het mochten er zelfs meerdere zijn) om bijvoorbeeld ons toetsenbord rechtstreeks aan te sluiten.

En ook op audiovlak komen we van een stille reis terug. We vinden aan de achterkant enkel nog een headphone jack-aansluiting, maar verder niets. En gezien de monitor ook geen ingebouwde speakers heeft, moeten gamers met een gloeiende hekel aan headsets een apart geluidssysteem voorzien.

AOC Q27G4X gaming monitor
  • 1440 resolutie
  • hoge refresh rate
  • ook verticaal te plaatsen
  • sterke prijs
  • weinig aansluitingen
  • basic HDR

BESLUIT

AOC levert een uitstekende gaming monitor die ook nog eens betaalbaar is. Zijn QHD-resolutie, hoge refresh rate van 180 Hz en optie om het scherm verticaal te draaien, maken van deze AOC Q27G4X een best unieke monitor in zijn prijsklasse. 

Een reactie achterlaten