fbpx

“Red Dead Redemption 2 is het mooist op Xbox One X”

Vandaag ligt menig student en werknemer ongetwijfeld ‘ziek in bed’. Dat heeft alles te maken met de release van Red Dead Redemption 2. Na het lange wachten kunnen we er eindelijk mee aan de slag. De game verschijnt voor PS4 en Xbox One, maar op welke console draait-ie nu het best? De tech-analisten van Digital Foundry zochten het uit. Spoiler: PS4-eigenaars zullen teleurgesteld zijn.

Even de resoluties van elke console naast elkaar zetten, van laagste naar hoogste:


  • Xbox One: 864p-resolutie of 1536×864 (ligt dus iets hoger dan 720p)
  • PlayStation 4: native 1080p resolutie ofwel 1920×1080 pixels
  • PlayStation 4 Pro: 1920×2160 met een upscale naar 4K (of 3840×2160) via checkerboard rendering
  • Xbox One X: native 4K of 3840 × 2160

De Xbox One X biedt dus de scherpste beeldkwaliteit, terwijl zijn oudere broer het het slechtst doet.

Dezelfde tendens zien we bij de framerate. Voor elke console is die vastgelegd op 30 frames per seconde. Alle consoles draaien de game zeer goed, maar de mannen van Digital Foundry ondervonden dat de framerate op Xbox One X het meest stabiel is.

Dat mag ook wel voor de sterkste en duurste console op de markt, maar toch blijft het verschil tussen de gewone Xbox One en Xbox One X gigantisch. Dat schrijft ook John Linneman van Digital Foundry op Eurogamer:

“Het resolutieverschil is ongezien. De Xbox One X moet de pixel-output van de Xbox One verviervoudigen, maar bij Red Dead Redemption 2 ligt de resolutie 6,2 keer hoger. Met extra verbeteringen.”

De eftecten die de man bedoelt, zijn onder andere de kwaliteit van schaduwen en depth of field. Wie de volledige analyse wil doorlezen, verwijzen we graag door naar het artikel op Eurogamer.

Eén ding is duidelijk: de Xbox One X is hier de grote winnaar. Of althans in relatieve zin, want Red Dead Redemption 2 presenteert zo’n prachtige landschappen en geloofwaardige wereld dat je er op alle consoles van kan genieten. Al is de algemene ervaring op Xbox One X net iets beter.

Een reactie achterlaten