fbpx

Quantic Dream onder vuur door pesterijen op werkvloer

We kennen Quantic Dream vooral van Heavy Rain en Beyond Two Souls, een ontwikkelaar die bekend staat voor zijn emotionele en dramatische verhalen. Het is dan ook een verrassing dat er verhalen opduiken over de onmenselijke werkomstandigheden bij de studio. Drie verschillende Franse kranten publiceerden artikels over pesterijen en een gebrek aan respect op de werkvloer bij de Parijse ontwikkelaar.

Bedrijfsleiders David Cage en Guillaume de Fondaumière worden door ex-werknemers beschuldigd van ongepast gedrag. Zo zouden ze te veel eisen van hun werknemers, niets ondernemen tegen de vele pesterijen op de werkvloer en die zelfs in de hand werken. Het gaat vooral om seksistische en racistische grappen.


De heisa ontstond nadat een IT-manager zo’n 600 gephotoshopte afbeeldingen aantrof, die via het interne mailverkeer de ronde deed in de studio. Talloze foto’s beelden werknemers – inclusief beide CEO’s – af als nazi’s, of met racistische en homofobe uitspraken erbij. Meteen ontstonden er klachten, al beweren Cage en de Fondaumière in de Franse kranten dat ze niet wisten dat de reeks afbeeldingen zo gigantisch was.

Dé gelegenheid voor jorunalisten van Le Monde, Canard PC en Madiapart om te gaan praten met enkele ex-werknemers van de studio. Uit getuigenissen blijkt nu dat David Cage een zeer moeilijk persoon is om mee te werken. Hij is enorm veeleisend en zeer koppig, tot op het punt waar hij niet zou luisteren naar de mening van anderen. Daarnaast zou hij bijnamen hebben als ‘Papa’, ‘God’ en ‘Zonnekoning’ omdat hij zo autocratisch te werk gaat:

“David Cage heeft een heel strikte benadering van de manier waarop hij zijn studio runt. Hij heeft het gevoel dat hij alles kan zeggen wat-ie wil, omdat het zijn bedrijf is.”

Volgens ex-werknemers heeft hij zeer weinig respect voor vrouwen. Zo zou hij seksistische moppen vertellen en smerige en ongepaste opmerkingen maken over actrices in zijn games. Dat Quantic Dream een studio is met 180 werknemers, waarvan ruim 80% mannen zijn, helpt daar natuurlijk niet veel aan.

Maar ook racistische moppen zouden voor Cage geen taboe zijn. Na een inbraak in de studio, bekeek hij samen met een collega van Tunesische afkomst de beelden van de bewakingscamera’s. Na afloop zou hij die collega gevraagd hebben of ‘de inbreker toch niet zijn neef was’.

Cage is trouwens niet de enige schuldige, want ook de Fondaumière wordt wangedrag verweten. Zo zou hij op personeelsfeesten flirten met vrouwelijke werknemers en maakt hij ook de nodige schunnige commentaren. De man zelf reageerde dat dit absoluut niet waar is.

Uiteraard blijven dit slechts de beschuldigingen van werknemers die ondertussen de studio verlaten hebben. Cage en de Fondaumière hebben al weten dat ze in ieder geval de nodige stappen zullen ondernemen om ‘deze eerroof en laster‘ tegen te gaan en hun naam weer te zuiveren.

David Cage noemt de beschuldigingen ‘belachelijk, absurd en grotesque’. Hij reageerde als volgt:

“Wil je het hebben over homofobie? Kijk, ik werk met Ellen Page, die vecht voor gelijke rechten voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen. Wil je het ook even hebben over racisme? Daarvoor werk ik samen met Jesse Williams, die zich inzet civiele rechten voor alle bevolkingsgroepen in de USA. Vel nu nog maar eens een oordeel over mij.”

Krachtige woorden. Maar is het genoeg om de media tot bedaren te brengen? Als het verhaal nog een staartje krijgt, horen jullie het sowieso van ons.

Een reactie achterlaten