fbpx

Palworld meegesleurd in controverse om plagiaat en AI-tools

Pokemon vs palworld

Hoewel het gloednieuwe Palworld een ijzersterke start maakte op Steam, is niet iedereen blij met de game. Zo worden de makers van Pocketpair beschuldigd van plagiaat omdat de Pals wel heel hard lijken op Pokémon. De studio dweept ook met het gebruik van AI-tools.

In de eerste drie dagen ging Palworld al meer dan 4 miljoen keer over de digitale toonbank. Veel gebruikers dus, waarvan een groot deel op sociale media de frappante gelijkenissen met Pokémon in de verf te zetten.


Hoewel de gameplay van beide titels grandioos verschilt, zijn de Pokémon-invloeden in het monsterdesign overduidelijk. De kritiek van de spelers is er niet mals om.

Dat ontwikkelaar Pocketpair in het verleden al gebruikmaakte van generatieve AI-tools helpt de zaak ook niet. Een van de vorige games van de studio heet AI: Art Imposter. Dat is een game met een AI image generator als core mechanic.

Baas Takuro Mizobe zou bovendien laten vallen hebben dat AI art dé oplossing is voor developers om sterke designs te maken en copyright claims te ontlopen. Hij demonstreerde in 2021 al hoe je met generatieve AI nieuwe Pokémon designs kan creëren.

Natuurlijk betekent dit niet per se dat alle monsterdesigns in Palworld effectief gemaakt zijn met AI, al zou het wel verklaren waarom de Pokémon invloeden zo hard aanwezig zijn.

Pocketpair reageerde op de aantijgingen: volgens de Japanse ontwikkelaar zijn alle 100 monsters ontworpen door één post-graduaat studente. Volgens de CEO had de jongedame gesolliciteerd bij verschillende bedrijven, maar werd ze nergens aangenomen.

Bij Pocketpair mocht ze wel aan de slag en heeft zij vervolgens alle monsters voor Palworld zelf bedacht en getekend. Sterk voor één persoon.

Of The Pokémon Company zal reageren op het hele verhaal, valt nog af te wachten.

Een reactie achterlaten