fbpx

Aandelen Nintendo zakken na onthulling Switch

De presentatie van de Nintendo Switch leek op het eerste zicht een goede zaak voor de Japanse uitgever. In de aanloop naar de onthulling gingen de aandelen sterk de hoogte in. Nintendo kreeg een totale waard van iets meer dan 1 miljard dollar. Toch duurde het pretje niet lang, want meteen na de voorstelling van de Nintendo Switch, zakten de aandelen weer met 6,5 %.

Analisten zien twee voorname redenen voor de daling. Zo zegt industrie-expert Serkan Toto dat de console er niet in zal slagen het mainstream-publiek aan te trekken, omdat-ie in niets uitblinkt:


“Is een draagbare gameconsole zo innovatief in 2016? De Switch heeft geen echte killer-features. Wie zal het toestel kopen, buiten de echte die-hard Nintendo-fans?”

En Serkan Toto kan op veel bijval rekenen. De hardware van de console staat – op zijn zachtst gezegd – een paar jaar achter op zijn tijd. Wie tegenwoordig onderweg wil gamen, gebruikt nog zelden handhelds zoals de Nintendo 3DS of PS Vita. Mensen gaan eerder zitten tokkelen op hun smartphone. Handhelds worden dus overbodig.

De enige doelgroep waarvoor de Nintendo Switch nog iets kan betekenen, zijn jonge tieners, vindt analist Joost van Dreunen van Superdata:

“Hoewel het toestel minder lijkt op de consoles die we gewoon zijn van Nintendo, zal vooral de interactiviteit van de console nog altijd een jonger publiek aanspreken”

Met de Switch lijkt Nintendo trouwens de kloof tussen handhelds en gameconsoles te laten vervagen. Het is geen geheim dat de Switch de opvolger van zowel de 3DS als de Wii U moet worden. Of dit ook een goede strategie is, dat valt nog te zien. Wij hopen alvast dat de uitgever zijn eigen markt daarmee niet ondermijnt.

Een reactie achterlaten