fbpx

Microsoft probeerde ooit Nintendo te kopen, maar werd vierkant uitgelachen

nintendo microsoft

De gamewereld schrok even toen Microsoft vorig jaar uitgever Bethesda kocht voor 7.5 miljard dollar, al was dat niet de eerste poging van Microsoft om uitgevers op te kopen. Voor de launch van de eerste Xbox, probeerde de uitgever ook al Nintendo, EA en Square Enix te kopen. Bij Nintendo werden ze vierkant uitgelachen.

Het nieuws komt er via de economische website Bloomberg die sprak met verschillende verantwoordelijken bij Microsoft die betrokken waren bij de pogingen tot overname.


Het begon in 2000 wanneer Microsoft zijn nieuwe Xbox had onthuld. Microsoft zocht naar games voor de console. En belangrijker: naar studio’s die de games zouden maken. EA werd als eerste gecontacteerd. Volgens Bob McBreen, het toenmalige hoofd van business development drukte EA snel het voorstel de kop in met een ‘Neen, bedankt’.

Vervolgens richtte Microsoft zijn aandacht zich op Nintendo. En die meeting herinnert Kevin Bachus, de toenmalige directeur van third-party relaties voor Xbox, zich als bijzonder ongemakkelijk.

“Ook die meeting was geen succes. De top van Nintendo lag rollend op de vloer van het lachen. Stel je voor dat je een uur lang uitgelachen wordt door iemand. Dat is ongeveer hoe die meeting gegaan is.”

Verder haalt Bloomberg ook nog een mislukte poging aan om Square Enix en later Mortal Kombat uitgever Midway over te nemen. Geen grappige anekdotes daar, want Square Enix vond het overnamebedrag van Microsoft te laag. En Midway was toen nog dikke vriendjes met Sony.

Uiteindelijk vond Microsoft ontwikkelaar Bungie die vervolgens de shooter Halo creëerde voor de Xbox. Bungie is ondertussen een zelfstandige ontwikkelaar geworden, na een tijdje doorgebracht te hebben onder Activision.

Met Bethesda heeft Microsoft eind 2020 wel een uitgever en verschillende gamestudio’s binnen kunnen halen. Who’s next?

Een reactie achterlaten