fbpx

Microsoft maakt alle specs van Xbox Series X officieel bekend

Xbox Series X

Microsoft gaf al behoorlijk wat details van Xbox Series X vrij, maar eindelijk heeft de hardwarefabrikant ook alle specs van de console bekendgemaakt. Dat de volgende Xbox-console een beest van een console wordt, staat buiten kijf. En nog meer goed nieuws: hij staat nog steeds gepland voor eind 2020.

De drie pijlers waar Xbox Series X op steunt, zijn volgens Microsoft kracht, snelheid en compatibiliteit. De sleutelwoorden waar het concept van de next-gen console rondom gebouwd is.


Xbox Series X is de krachtigste Xbox-console ooit. Het toestel levert meer af dan een grafische update, want Microsoft mikt op een 4K-resolutie met 60 frames per seconde, met een maximum van zelfs 120 frames per seconde. Een stabiele framerate primeert, dus maakt de uitgever gebruik van dynamic resolution scaling en andere techieken om de beelden altijd even vloeiend te houden.

De motor achter deze prestaties is de Zen 2 CPU van AMD met 8x Cores @ 3.8 GHz en GPU met een grafische rekenkracht van 12 teraflops.

Wat de grafische pracht nog indrukwekkender maakt, is DirectX Raytracing, dat een realistische weergave van zowel licht als lichtreflecties de baas kan. De feature geeft omgevingen een veel natuurlijkere look, met onderstaande beelden als resultaat.

Raytracing

Raytracing 2

Ook bij Gears 5 lijkt de belichting meteen een pak natuurlijker. Al zijn details in de omgeving meteen ook veel minder prominent.

Gears 5

Maar goed, genoeg over het grafische aspect, want ook snelheid speelt een belangrijke rol. En dat is iets waar vooral de ingebouwde SSD of Solid State Drive aan bijdraagt. Die zorgt niet alleen voor kortere laadtijden, maar maakt grote open werelden veel gedetailleerder. Verschillende componenten van de wereld worden namelijk sneller ingeladen, waardoor problemen als pop-in veel minder frequent zijn. Maar dat niet alleen, want denk maar draw distances die verder reiken en meer.

Last but not least is er nog de compatibiliteir. Zoals Phil Spencer, hoofd van Xbox, als bekendmaakte, is Xbox Series X backwards compatible met zowat alle games die nu beschikbaar zijn Xbox One. Dat betekent dus niet alleen Xbox One titels, maar ook alle Xbox- en Xbox 360-games die via backwards compatibility te spelen zijn op Xbox One. Het compatibility team zorgt er zelfs voor dat alle games er beter uitzien dan op hun originele console, door alle games gebruik te laten maken van de krachtige Series X hardware. Zo krijg je als het ware remasters van alle beschikbare games.

Dat Xbox Series X sterke hardware bevat, staat buiten kijf. Wie de volledige specs wil uitpluizen, kan onderstaande chart nog raadplegen. De console staat nog steeds gepland voor release eind 2020. Hopelijk brengt de coronapandemie daar geen verandering in.

Xbox Series X specs

Een reactie achterlaten