fbpx

Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story

Nintendo is een buitenbeentje in de gameindustrie. Hoe het bedrijf omgaat met tegenslagen (de teleurstellende verkoopcijfers van de Wii U) en die weet om te buigen in een megasucces (de Switch-manie) is vrij uniek in een meedogenloze industrie waar harde winstcijfers regeren. Het succes van de Switch zal Nintendo ongetwijfeld sterken in zijn geloof dat kwaliteit uiteindelijk altijd overwint. Opvallend in deze nieuwe glorieperiode van de Japanse reus, is het enorme aantal remakes of heruitgaven van oudere toppers. De net aangekondigde remake van Link’s Awakening is een mooi voorbeeld van hoe het moet. Maar wat met deze minder gekende Bowser’s Inside Story?

Introspectie

Deze game verscheen voor het eerst zo’n 10 jaar geleden. Voor de DS. In theorie zou je dus gewoon een goedkope, tweedehands exemplaar van het origineel in huis kunnen halen en voor 90% dezelfde game spelen. Deze nieuwe versie heeft immers geen ondersteuning voor de 3D-modus. Eerlijk gezegd vinden we deze remake een vreemde keuze. In 2017 kregen we met Superstar Saga al een remake van de eerste game uit de Mario & Luigi-reeks. Waarom Nintendo nu dan plots Bowser’s Inside Story (game 3 uit de M&L-reeks) uitbrengt en niet deeltje 2, Partners in Time? Dat zal ons nooit helemaal duidelijk worden. En nu we toch ons lijstje miniklachten aan het afratelen zijn: waarom niet gewoon de hele trilogie in één game voor de Switch remasteren, Nintendo?


Diep inademen

Okay, genoeg theoretische kritiek. In de praktijk onderscheidt Bowser’s Inside Story zich nog steeds als een puike game. Eentje die, net als Superstar Saga, een kant van Nintendo’s topfranchise toont die soms niet zo zichtbaar is: die van de hilariteit. De reden? Mariogames staan niet bekend voor hun doordachte plotlijnen of gevatte dialogen. Maar dat is in de Mario & Luigi-games nu net waar het allemaal om draait. Het verhaal is pure nonsens. Slechterik Fawful, die al de show stal in Superstar Saga, keert terug met een nieuw plan om Mushroom Kingdom te veroveren. Eerst door het loslaten van een ziekte genaamd die zijn slachtoffers zo rond en onstuitbaar als een oversized bowlingbal maakt. Vervolgens door Koopakoning Bowser een Vacuum Shroom te doen eten, wat ervoor zorgt dat Bowser oncontroleerbaar begint, euhm, te sucken? Hij inhaleert zelfs zo hard, dat hij Mario, Luigi én Peach opzuigt, vooraleer het eindelijk ophoudt. Het trio zit nu samen met tal van andere personages gevangen in Bowser’s omvangrijke lichaam. Et voilà: Bowser’s INSIDE Story, snap je?

Darmstadt

Hoe de Mariobroertjes (én Bowser zelf!) zich uit die penibele situatie weten te redden, moet je vooral zelf ontdekken. Maar neem van ons aan dat het één van de meest humoristische verhaal is dat je ooit in een Nintendogame zag. Alsof dat nog niet voldoende was, zijn ook de graphics en soundtrack van een vrij hoog niveau. Maar niks weegt op tegen het semi-actieve vechtsysteem waar de hele Mario & Luigi-franchise op teert. Dat systeem combineert het beste van turnbased combat, met vereiste alertheid om je attacks extra kracht te geven, of vijandelijke aanvallen te ontwijken. De gevechten worden nooit saai en durven zelfs een pittige moeilijkheidsgraad te etaleren. Een absolute aanrader voor 3DS.

Mobiliteit

Toch ook nog een woordje over Bowser Junior’s Journey, de ‘tweede game’ van dit pakket. Op zich een welkome toevoeging die dezelfde verhaallijn bekijkt vanuit Bowser’s favoriete nakomeling Junior. Deze bonusgame ziet er exact uit als de hoofdgame, maar speelt eerder als een free-to-play mobile titel. Weg zijn namelijk de actieve battles. Hun plaats wordt ingenomen door strategische gevechten die zich voor 90% automatisch afspelen. Jouw taak is om de correcte troepen en aanvalsformaties in te stellen, en de troepen te boosten met items en andere bonussen. Dankzij de grappige cutscenes, voelt Juniors verhaal niet verwaarloosbaar aan, maar we hadden het eerlijk gezegd ook niet gemist, mocht het er niet geweest zijn. Belangrijk te onthouden is dat deze game op zichzelf al sowieso een topper was 10 jaar terug. En dat vandaag de nog steeds mag genoemd worden.

8.3
  • hilarische dialogen
  • vermakelijk zijverhaal
  • sterk vechtsysteem
  • komt snel voor een remake
  • niet bijster veel nieuws

BESLUIT

Wie deze game de eerste keer gemist heeft, krijgt nu een mooie herkansing. Bowser's Inside Story loopt over van de hilarische dialogen en tactische gevechten. Wat wil je nog meer van een RPG voor je 3DS? 

Een reactie achterlaten