fbpx

Immortals of Aveum is geniale magische twist op het shootergenre

immortals of aveum review

Getest op: PS5
Ook beschikbaar op: Xbox Series / PC

De introductie van Immortals of Aveum moet EA heel wat stress bezorgd hebben. Een singleplayergame onthullen die tegelijkertijd een gloednieuwe franchise in gang trapt? Zoveel risico zijn we niet gewoon van een uitgever die veelal scoort met jaarlijkse sequels van populaire titels. Toch zijn we blij dat EA doorgezet heeft, want Immortals of Aveum is een van de coolste shooters in jaren.


Van noob naar Immortal

EA omschreef Immortals of Aveum als een first-person shooter met magie. Klopt, maar het is meer dan dat. Naast de vloeiende gameplay en intense combat, vertelt Immortals immers een scifi fantasyverhaal waarbij zowel de world-building als cast bijzonder sterk is.

Jij speelt de jonge wijsneus Jak die als wees opgroeide in de wereld van Aveum. Het rijk is al jarenlang verscheurd door een eeuwenoud conflict tussen Lucium en Rasharn, twee koninkrijken die strijden om de heerschappij over magie. En dan is er ook nog de dreigende leegte van The Wound, een bodemloze krater die met de dag groter wordt.

Als Jaks thuisstad wordt aangevallen door de vijandige natie van Rasharn, verliest hij alles wat hem lief is. Tijdens die gewelddadige invasie ontwaken echter zijn magische krachten. En dus voegt Jak zich bij de Orde van de Immortals, die Lucium moeten beschermen.

immortals of aveum review 3

Shooter met verhaal

Klinkt als het begin van de zoveelste fantasyroman, maar toch geven de makers een eigen twist aan het genre. Immortals steunt zelden op gevestigde fantasy-elementen en zet een origineel verhaal neer. Zonder veel te spoilen: het narratief is voor een shooter sterk uitgediept en uitstekend opgebouwd. Elk nieuwe hoofdstuk dropt een brokje verse info dat garant staat voor nieuwe inzichten in de wereld van Aveum en enkele geslaagde plottwisten.

Dikke duim trouwens voor de schrijvers en de cast. Zo is het scenario ernstig genoeg om de wereld van Aveum geloofwaardig en levendig te maken, maar biedt het ook ruimte voor geestige banter onder bondgenoten zoals in de Marvel-films. Dialogen worden prima leven ingeblazen door de meer dan degelijke performance van de cast, waaronder Gina Torres die ook Ikora Rey speelt in Destiny 2. Immortals of Aveum is het levende bewijs dat ook shooters een sterk verhaal kunnen neerzetten.

immortals of aveum review 2

Knallen met drie kleuren

Maar is Immortals of Aveum nu een first-person shooter of niet? Niet in de militaire zin van het genre, gezien je hier alleen met magische spells schiet. Maar voor de rest heeft Immortals alles van een shooter, inclusief bijzonder flitsende en verslavende combat. De titel combineert de intensiteit van shoot-outs uit Call of Duty met de beweeglijkheid van Halo en gooit er nog eens de creativiteit van BulletStorm bovenop.

Als Triarch Magnus kan Jak drie soorten magie hanteren: blauwe, groene en rode. Als blauw een krachtig handwapen is, dan is groen een machinegeweer en rood een shotgun. Nu zou je denken dat gameplay met slechts drie wapens al snel een saai boeltje wordt, maar dat is absoluut niet het geval. Zo beschik je over een magisch schild, ontgrendel je een handvol krachtige spreuken en krijg je enkele coole toveraccessoires als extra.

immortals of aveum review 1

Flitsende actie

De meeste vijanden hebben slechts één magische kleur als zwakte, waardoor elk gevecht een puzzel wordt waarbij je prioriteiten moet stellen. Als speler word je gedwongen tot het voortdurend wisselen van magie om de kleurrijke variatie aan tegenstanders de baas te kunnen. Complete chaos? Zeker, maar het voelt heerlijk om inkomende projectielen te blokken met je schild, daarna te counteren met magische salvo’s en af te sluiten met een vernietigende toverstraal uit je handpalmen.

Toegegeven, de actie in Immortals kan bij momenten best overweldigend zijn en het is een uitdaging om het overzicht van al je aanvalsopties te bewaren. Maar tegelijkertijd hadden wij na de eindcredits meteen zin om opnieuw een magische veldslag in te duiken.

Immortals of Aveum presenteert een magische oorlog zoals je hem nog nooit eerder zag of speelde. De magische explosies zijn fantastisch vormgegeven en elke veldslag ziet er intens bruut uit. En de haptische feedback zorgt ervoor dat je de vernietigende kracht van de spreuken in je vingers echt voelt.

immortals of aveum 4

Op jacht naar loot

De levels in Immortals of Aveum mogen dan wel rechtlijnig opgebouwd zijn, toch bieden ze genoeg kansen voor exploratie. Wie van het uitgestippelde pad afwijkt, vindt schatkisten met extra loot of uitdagingen om zijn combat skills bij te schaven, bewaakt door vermakelijke omgevingspuzzels. Daarbij moet je vaak een stukje platformen of op zoek naar gekleurde kristallen.

De beloningen verstopt achter een omgevingspuzzel zijn altijd wel de moeite. Zo krijg je nieuwe Sigils (lees: magische bracers) en uitrusting, goud of ervaringspunten. Cool is dat je alle uitrusting kun upgraden bij een zogenaamde Forge. Verzamel genoeg Essence, een magische grondstof, en je kan zelfs nieuwe accessoires in elkaar boksen.

Nog een opsteker: we zijn tijdens ons 20 uur durend avontuur haast geen glitches of bugs zijn tegengekomen. Enkele keren is ons scherm bevroren tijdens het spelen, al kunnen we niet met zekerheid zeggen waaraan het lag. De kans dat onze Xbox Series X oververhit geraakte door de overload aan visuele effecten, is groot.

8.5
Immortals of Aveum
  • intense combat
  • vloeiende actie
  • overtuigende world-building
  • sterke cast
  • enkele game freezes

BESLUIT

Immortals Of Aveum is een uitstekende nieuwkomer in het doorgaans klassieke repertoire van EA. De magische shooter zit bomvol heerlijke actie en geeft je echt het gevoel dat je een almachtige magiër bent. Laat die sequel maar komen.

Een reactie achterlaten