fbpx

Hoe duur is de Nintendo Switch echt?

Vanaf maart ligt de Nintendo Switch in de rekken. Kostprijs bij ons: 329 euro. Een aanzienlijk bedrag, gezien de prijsklasse van Nintendo’s vorige consoles. Maar daar stopt het niet. Om efficiënt te kunnen gamen en de console te benutten zoals Nintendo het voorstelt, heb je enkele accessoires nodig. En het totale kostenplaatje is niet mals. Wij deden de rekensom.

1 x 64 GB Micro SD kaart: € 24,99


Aangezien de Nintendo Switch maar een intern geheugen heeft van 32 GB, is een extra SD-kaartje geen overbodige luxe. Vooral als je weet dat games als The Legend of Zelda: Breath of the Wild digitaal al 13,4 GB opeisen. Een tweetal van die games downloaden en je interne harde schijf zit dus al aan z’n limiet.

Nintendo heeft al laten weten dat de Nintendo Switch SD-kaartjes zal ondersteunen tot 2 TB, maar aangezien die nog pokkeduur zijn, hebben wij voor deze set-up gekozen voor eentje van 64 GB. De prijs-kwaliteitverhouding lijkt daarbij immers het voordeligst. Tip: koop je de game op cartridge dan slaat-ie enkel een savefile op. Dat lijkt ons dan ook de aangewezen manier wil je niet voortdurend extra SD-kaartjes aanschaffen.

2e stel Joy-Con Controllers: € 49,99 (apart) of € 74,99 (set van twee)

Als je hele vriendenkring een Nintendo Switch koopt, hoef je natuurlijk maar te vragen of ze hun controllers meebrengen. Ouders met twee of meerdere kinderen daarentegen moeten extra kosten maken om hun kroost gelijktijdig te laten spelen. Bovendien is de aankoop van een extra set Joy-Cons verplicht als je een multiplayergame zoals Arms wil spelen.

Waarom Nintendo de Joy-Cons in godsnaam apart verkoopt, weten we niet. Er is namelijk een rechtse en een linkse versie, telkens met andere features. Wij raden aan om altijd voor de set te kiezen. Komt voordeliger uit en je zal je nooit vergissen.

Joy-Con Charging Grip: € 29,99

De Nintendo Switch wordt verkocht met een goedkopere controllerhouder. Eentje dat opladen niet mogelijk maakt tijdens het gamen. Wil je niet telkens 3,5 uur wachten terwijl je controllers opladen of verplicht overschakelen naar handheldmode? Dan schaf je best deze Charging Grip aan.

Switch Pro Controller: € 69,99

Hoewel de Joy-Con controllers een waaier aan coole mogelijkheden hebben, zijn ze niet efficiënt voor elke game. Je kan beide helften wel combineren tot een gamepad met de Grip, maar ook dan blijft de button-layout euhm, ietwat vreemd. Games als Zelda: Breath of the Wild en Skyrim vragen om een traditionele controller. De oplossing is de Switch Pro Controller die ook een NFC-chip bevat om Amiibo’s te herkennen en de nodige motion sensors.

Nintendo Switch Game: € 59,99

Wie de console koopt, heeft nog geen game. En zonder game heb je niet veel aan een console. Voor velen zal The Legend of Zelda: Breath of the Wild de perfecte launchgame zijn. En hoewel je na de launch ongetwijfeld nog veel meer games koopt, kan de eerste game bij de initiële kost van de console geteld worden.

Conclusie: console + SD-kaart + extra Joy-Con-controller + grip + Pro-controller =  € 588,95

Een kleine 600 euro dus wil je de Switch in al zijn veelzijdigheid benutten. De maandelijkse kosten om online te spelen hebben we niet bijgerekend. Wie gewoon de nieuwe Zelda wil spelen, hoeft natuurlijk al deze kosten niet te maken. Maar we hebben zo’n vermoeden dat de consument op lange termijn toch genoodzaakt zal zijn om deze bijkomende investering te maken. Wij gingen de console al testen in parijs. Of de Nintendo Switch echt de moeite is, dat lees je binnenkort in het februarinummer van Invader Magazine.

Een reactie achterlaten