fbpx

Hands-on Wolfenstein II: The New Colossus

Beeld je dat de nazi’s de Tweede Wereldoorlog hadden gewonnen. Dat is exact waar Wolfenstein om draait. In voorganger The New Order trok BJ Blazkowicz naar het Europese vasteland om zoveel mogelijk Duitse soldaten af te slachten. In Wolfenstein II: The New Colossus doet hij er een schepje bovenop. Dit keer in de VS dat anno 1961 ook al door de nazi’s bezet is.

shot00061_16-9_1080p_1500281033


Bethesda nodigde ons uit om op kantoor twee levels te komen testen. The  Reunion zagen we al op de E3. BJ overleefde zijn verwondingen uit de eerste game en ontwaakt op een U-boot. Tijd om te rusten is er niet. De onderzeeër staat op het punt gekaapt te worden door stormtroepen van de nazicommandante Frau Engel die jou levend wil vangen en publiek vernederen.

Om te ontsnappen sleep je jezelf in een rolstoel, want je benen willen nog niet mee. Met de ene hand duw je je ijzeren ros vooruit, terwijl je met de andere de binnenvallende nazisoldaten afknalt. Kill Bill met nazi’s? Een knaller van een openingslevel.

shot00036_1080p_1500281008

Het tweede level brengt ons naar Roswell, je weet wel, het Amerikaanse stadje waar een UFO gecrasht zou zijn en de Amerikanen een top secret ondergrondse militaire basis hebben. Of beter: hadden. BJ is terug op de been en krijgt de opdracht om de door de nazi’s bezette legerbasis op te blazen… met een atoombom. Van zodra je het stadje betreedt, proef je meteen de invloed van de Duitse bezetter. Amerikaanse vlaggen zijn vervangen door swastika’s en leden van de Ku Klux Klan wandelen openlijk op straat in hun wit gewaad.

Een bevriend agent van het verzet wacht op je in een nabijgelegen american diner. Net wanneer jij aankomt, wandelt ook een naziofficier binnen voor een milkshake. Gutentag. Hij vraagt naar je papieren want jouw gezicht komt hem bekend voor. John Smith staat er op jouw paspoort. Ongetwijfeld een verwijzing naar The Man in the High Castle, een boek en gelijknamige serie waarin Hitler de oorlog won. Hij twijfelt even, maar wordt plots opgeroepen.

Wanneer de officier echter naar buiten wandelt, ziet hij plots jouw tronie op een Wanted-poster. Hij wil versterking oproepen, maar krijgt snel een kogel in zijn rechterslaap geserveerd. Extra fooi voor de barman.

shot00039_1080p_1500281049

En dan begint het echte werk. We infiltreren een trein om sneller naar het Oberkommando te geraken. De jongens van MachineGames gooien ons een heleboel nieuwe vijanden voor de voeten. Naast de gewone soldaten zijn er nu ook cyborgninja’s die zich aan geweldige snelheden voortbewegen, zwaarbepantserde mechs en vuurspuwende, metalen nazihonden. De technologie heeft duidelijk niet stilgestaan. En in de basis zelf zou er ook buitenaardse technologie te vinden zijn.

De gevechten zijn best pittig in deze build. Munitie en health packs zijn schaars, dus dekking zoeken is een must. Gelukkig beschikt BJ over nieuwe offensieve troeven. De shitload aan schiettuig is niet nieuw, de mogelijkheid om de nu nog grotere wapens te dual-wielden én met naar believen te combineren wel. Een assault rifle in de ene hand en een shotgun in de andere? IJzersterke combo. De nazihonden vallen als vliegen.

shot00090_16-9_1500281017

Daarnaast heeft BJ altijd zijn nieuwe hakbijl op zak. Handig om tijdens het sluipen in het achterhoofd van een wachter te gooien. Of tijdens helse gevechten even een gruwelijke executie uit te voeren. Heel veel sluipen hebben wij echter niet uitgevoerd tijdens de demo, maar weet dat de voorzichtige aanpak doorgaans een stuk belonender werkt. En zelfs essentieel is in de hogere moeilijkheidsgraden.

Ontwikkelaar MachineGames drijft de actie, gruwel en suspense dubbel zo hard op en daar hebben wij absoluut geen probleem mee. De Roswell demo bulkt van de sfeer en dan hebben we nog maar een klein stukje van BJ’s nieuwe dodentocht gezien. Verwacht je alvast aan een brute rit doorheen de Verenigde Staten der nazi’s wanneer Wolfenstein II: The New Colossus op 27 oktober verschijnt.

Een reactie achterlaten