fbpx

‘Games op Stadia zijn even duur als op andere platformen’

Google Stadia

Wie gedacht had dat hij met Google Stadia een volledige bibliotheek aan games kon spelen voor een maandelijks bedrag, is eraan voor de moeite. Bovenop die maandelijkse abo-kosten, moeten spelers nog steeds games kopen via de service. Dat raakte bekend via een interview met Phil Harrison, de grote baas van het project.

Google Stadia werd in eerste instantie de Netflix van Gaming genoemd. Dat plaatje klopt niet meer. Al moeten we daar even het basisconcept van Stadia weer bijnemen. Zo zijn er twee opties mogelijk:


Enerzijds kan je een abonnement nemen op de service voor 9,99 euro per maand. Daarbij worden games gestreamed in 4K en 60 fps, inclusief 5.1 surround sound. Anderzijds kan je kiezen voor de gratis versie. Daarbij worden games gestreamed aan 1080p en 30 fps. Helaas gaat de gratis versie pas live in 2020.

Zoals we eerder al vermeld hadden, kunnen enkel gamers die de Founder’s Edition in huis halen, al vanaf november met Google Stadia aan de slag.

Wat niet duidelijk was, is dat je bij zowel de betalende als de gratis versie van Google Stadia nog steeds games moet kopen via het platform. En die zijn zowat even duur als digitale games in de PlayStation Store, op Steam of op Xbox Live. Dat nieuws kwam aan het licht na een vraag van Eurogamer, in een interview waarin Phil Harrison de Britse pers toesprak:

“Ik zie niet in waarom games via Stadia goedkoper zouden zijn. De waarde van een game, die je krijgt via Stadia, is dat je ‘m op eender welk scherm kan spelen – tv, pc, laptop, tablet, telefoon en meer. Ik denk dat spelers dat heel belangrijk vinden.”

De man ging zelfs nog verder:

“In theorie gaat de Stadia-versie van een game de hoogst mogelijke kwaliteit van innovatie en verfijning aanbieden op vlak van de game engine.”

Straffe woorden, waardoor we Google Stadia meer dan ooit in actie willen zien. Over eventuele latency wordt met geen woord gerept. Ook is het onmogelijk om via stream, waarop ongetwijfeld een paar stevige compressies zitten, een even helder 4K-beeld te creëren als een blu-ray disc. Het frappantste blijft natuurlijk dat games even duur zijn als op andere platformen, terwijl je er via Stadia nooit echt eigenaar van bent. Als de service plat ligt, of een gamelicentie vervalt, is het ermee gedaan.

Het zijn allemaal kwesties waarmee Google wat duidelijker over de brug mag komen. Wij zijn sowieso benieuwd naar de service, al zijn we ook voorzichtig enthousiast. Soms lijkt het wat te mooi om waar te zijn.

Een reactie achterlaten