fbpx

Fallout tv-serie is heerlijk gewelddadig en verdraaid geestig

fallout serie amazon prime

Nu de filmmachines van Disney en DC aan het sputteren zijn, grijpt Hollywood steeds vaker terug naar games. Logisch, de bioscoopkassa’s rinkelen nog na van de Super Mario-film en The Last of Us is zowat de best bekeken serie van HBO ooit. En die verfilming van Fallout waar Bethesda al jaren over praat? Daar straalt de liefde voor games er met tonnen gammastralen vanaf.

Westworld light

Game director Todd Howard is hij al 16 jaar aan het kauwen op een Fallout  tv-serie. Het merendeel van die tijd heeft hij echter de hem toegeschoven scenario’s en pitches geweigerd, wegens gebrek aan liefde voor het bronmateriaal. Dat veranderde toen Jonathan Nolan (Westworld) op de proppen kwam. Hij was naar eigen zeggen zo verslingerd aan Fallout-games dat het scenario van The Dark Knight Rises – dat hij samen met broer Christopher schreef – verschillende keren vertraging opliep.


Normaal doorprikken we dit soort van goedgetimede PR-verhalen, maar in dit geval geloven we het. Aan alles van deze Prime Video-serie merk je dat Nolan een grote fan is van de Fallout-games. Niet alleen blijft hij visueel trouw aan Bethesda’s post-apocalyptische gamereeks, alle ingrediënten die het bronmateriaal zo goed maken, zijn hier aanwezig.

Voor wie nog nooit van Vault-Tec of een Pip-Boy heeft gehoord: die typische ingrediënten zijn een flinke dosis zwarte humor, over-the-top geweld en een fascinerende alternatieve toekomst waarbij jaren’ 50 esthetiek en bruut geweld hand in hand gaan. De Fallout-serie bevat bovendien genoeg knipogen voor de verstokte gamefans, zonder het grote publiek af te schrikken.

Fallout

Voordat de bom valt

Schrijver/regisseur Nolan trapte niet in de val: hij liet de bestaande gameverhalen links liggen en schreef met alle vrijheid zijn eigen verhaal binnen dat verdraaide universum. En dat start met het einde. Westernacteur Cooper kijkt vanop een kinderfeestje toe hoe de Great War beslecht wordt met een regen aan atoombommen die de wereld in een radioactieve zandplaneet herschept. Een beginscène die nazindert.

De serie spoelt vervolgens door tot 23e eeuw en volgt drie personages die elk op hun eigen manier het hoofd bieden aan de met psychopaten gevulde post-apocalyptische wereld. Zowel boven als onder de grond. Zo maak je kennis met de naïeve Lucy Maclean (Ella Purnell) uit Vault 33, een van de retrofuturistische atoombunkers opgericht om de mensheid, maar vooral de Amerikaanse staat te vrijwaren.

De met bambi-ogen gezegende Lucy wordt echter na een flink uit de hand gelopen huwelijksfeest met de buren moreel gedwongen de veilige basis te verlaten en krijgt een snelcursus Wasteland voor Beginners. Met op het programma: een introductie tot ghouls, een praktijkles organenhandel, foltersessies met radio-actief water en een snelcursus amputeren tijdens pistoolduels.

Om maar te zeggen: Fallout is ook in serievorm bijzonder gewelddadig. Nolan schuwt het over-the-top geweld niet. Wanneer Lucy bijvoorbeeld de vinger van haar achtervolger afbijt, betaalt die haar zonder nadenken met gelijke munt terug. Gatver.

Fallout

Brotherhood of Steel

Dat amputeren van ledematen of de relocatie van hersenmassa, gaat gelukkig gepaard met voldoende humor en luchtigheid. Dat grotesk geweld wordt gecompenseerd met een flinke portie satire waardoor dit dystopisch toekomstbeeld een optimistische vibe krijgt. Dat serie daar nog enkele geslaagde gastrollen van comedy-acteurs zoals Matt Berry (IT Crowd) aan toevoegt is een leuke extra.

Fallout is even gorey als komisch en laat je verhaallijnen en stukken lore aan een sneltempo slikken. Zoals die van Maximus – gespeeld door Aaron Moren – die je kennis laat maken met de Brotherhood of Steel, de militaristische beweging die vooroorlogse wapentechnologie verzamelt. Als schildknaap van de kolossale metalen Knight Titus, klimt hij na een dubieuze confrontatie zelf in de Power Armer en kruist het pad van Lucy wiens wereldbeeld ondertussen met heel wat rake klappen is bijgesteld.

Radioactieve taart

Het onwaarschijnlijke duo doorkruist de radioactieve wastelands op zoek naar lady Moldaver. Terwijl Lucy de mysteries van de Vaults ontrafelt en haar broer hetzelfde doet ondergronds, worden ze op de hielen gezeten door de derde hoofdrol. Die van de bovengenoemde westernacteur Cooper die ondertussen enkele eeuwen als roodgebrande Ghoul overleeft.

Een rol die de haast onherkenbare Walton Goggins (The Shield) uitstekend neerzet. De hardgekookte gun slinger staat symbool voor de meedogenloze wereld die elk zacht ei tot niets of niemand ontziende moordmachine maakt. Al heeft hij er wel liters drugs voor nodig.

En zelfs wanneer de radioactieve taart in episode 6 een beetje in elkaar zakt wanneer de makers het vooroorlogse verhaal van Cooper uitspitten, blijft Fallout boeien. Dankzij enkele leuke plottwists, vele visuele hoogstandjes en veel knipogen naar de gamereeks. Gamers zullen ongetwijfeld glimlachen wanneer Cooper de gouden regel van The Wasteland verklapt: thou shalt get sidetracked by bullshit every goddamn time.

Fallout

Naast The Last of Us

Fallout mag je wat ons betreft qua gameverfilmingen gerust naast die andere postapocalyptische serie The Last of Us zetten. Ook al heeft het een totaal andere vibe. Fallout is puur post-apocalyptisch scifi vermaak met een vleugje mysterie en bijwijlen snoeiharde actie. Westworld light, zeg maar, waarbij de clash tussen scifi geweld en soundtrack vol optimistische jaren ’50 muziek aanstekelijk werkt.

Eerlijk? We hadden nooit gedacht dat de Fallout-serie zo goed zou worden. Wij kregen na de acht episodes zelfs instant zin in om Fallout: New Vegas of zelfs Fallout 76 op te starten en toch maar onze tv-trip door the Wasteland te verlengen. Dat tweede seizoen mag liever vroeg dan laat komen.

Het eerste seizoen van Fallout is vanaf 11 april te zien op Prime Video.

8.5
Fallout Seizoen 1

BESLUIT

Ooit al een Fallout-game gespeeld of niet? Het maakt geen moer uit, want Fallout moet je gewoon kijken. Een heerlijke postapocalyptische scifiserie vol zwarte humor en grotesk geweld. Dat tweede seizoen mag van ons part meteen komen.

Een reactie achterlaten