fbpx

Epic Games: ‘Wij verdienen eigenlijk niets aan Fortnite’

Fortnite

Onlangs moest EA zich verantwoorden over lootboxes bij de Britse overheid. Bij dezelfde hoorzitting bleek ook ontwikkelaar Epic Games aanwezig. De ontwikkelaar moest voor het Comité van Digitale Cultuur, Media, Sport en verslavende technologieën wat meer duidelijkheid scheppen over het inkomstenmodel van Fortnite, de immens populaire battle royale game.

Canon Pence, die de vertegenwoordiging van Epic Games voor zijn rekening nam, liet daarbij een frappant statement vallen. De man beweerde dat Epic Games eigenlijk niets verdient aan Fortnite:


“Met Fortnite willen we een leuke, eerlijke, flexibele en rijke vorm van digitaal entertainment aanbieden aan onze spelers. De suggestie dat Fortnite een laaghartige poging is om snel winst te genereren, is absurd. Ik denk dat het niet juist is om te zeggen dat Epic Games geld verdient aan spelers die de game spelen.”

Volgens Epic Games is Fortnite een free-to-play en verdienen ze er daarom in theorie niets aan. Consumenten kunnen hun game gewoon gratis downloaden. Dat het geld massaal via andere wegen binnenstroomt dat laat Pence even buiten beschouwing. Een kanttekening.

Epic Games onthulde bijvoorbeeld dat het in 2018 een omzet boekte van 2,4 miljard dollar. Vooral met dank aan Fortnite. Toen de mobile versie van de game live ging, had de game een maand na release al 25 miljoen dollar opgebracht. Enorme winsten, waardoor Epic Games maar liefst 100 miljoen dollar prijzengeld opzij kon zetten voor het eerste competitieve seizoen van de game.

Dat geld rolt binnen door season passes, microtransacties en verschillende in-game events. Zo passeerden al heel wat gastpersonages de revue. Denk maar John Wick, Thanos en meer. Maar ook in-game advertenties voor producten zoals Marshmello en NFL leveren heel wat advertentiegeld op.

Het Comité was dus niet gediend met de uitspraken van Pence en wees hem erop dat Epic Games geen liefdadigheidsinstelling is. Volgens het Comité is ook de studio een bedrijf dat winst wil maken. Toen Pence antwoordde dat Epic geen idee heeft hoelang mensen Fortnite gemiddeld spelen en dat hij ook niet wist hoeveel omzet elke speler gemiddeld genereert, zei het Comité het volgende:

“Fortnite is een game die winst haalt uit de mensen die ‘m spelen. Dergelijke informatie wordt voortdurend verzameld en geanalyseerd, dus het is onzin dat u dat niet weet.”

Het Comité ging zelfs nog een stapje verder met de volgende vraag:

“Vindt u het trouwens niet nodig om de data-wetgeving te respecteren en de vereiste minimumleeftijd van spelers te vragen?”

Pence antwoordde dat Epic Games dat effectief niet noodzakelijk vindt. Achteraf krabbelde hij terug en beweerde hij dat niet gezegd te hebben, al hebben de camera’s natuurlijk alles vastgelegd.

Of dit verhaal nog een staartje krijgt, komen we allicht snel te weten.

Een reactie achterlaten