fbpx

DOOM 3: VR Edition is een aardige VR-port van een bejaarde shooter

Doom 3 VR

Met Doom VFR mochten we al even in het virtuele vel van de Doom Slayer kruipen en die rit vonden we kort, maar best geslaagd. Met DOOM 3: VR Edition levert Bethesda nu een volledige campagne in virtual reality af. Maar is een PS VR-behandeling voldoende om deze haast 20 jaar oude ouwe rakker nieuw leven in te blazen? Wij trokken (alweer) op kruistocht door de hel.

DOOM 3 VR


Bejaarde shooter

Wie ooit al Doom 3 speelde, weet wat te verwachten. Zo maakt de epische Doom Slayer in het derde deel plaats voor de ietwat generieke Doom Marine. De jarhead is nog maar net geland op Mars of de hel barst letterlijk los. In een mum van tijd wordt het UAC-labo overrompeld door demonisch gespuis. Aan jou om je een weg door de helse horden te knallen en levend te ontsnappen.

Wie DOOM kent weet dat verhaal vooral een excuus is om horden monsters op gewelddadige wijze aan flarden te knallen. Al komt het geheel hier visueel niet sterk uit de hoek. Doom 3 is een game uit 2004 en dat zie je er aan. De texturen zijn ietwat scherper dankzij de hogere resolutie, maar de wapens en omgevingen zien er hopeloos verouderd uit. Op de koop toe zet het 3D-effect van de PS VR-headset die ouderdom van de visuals helaas nog extra in de verf.

Dankzij hun animaties vallen de ondermaatse visuals minder op bij de vijanden, maar eerlijk: ouder dan dit hoeft een VR-port echt niet te worden. De game slaagt er ook in VR in enkele intense momenten te serveren, maar dat komt eerder door het claustrofobisch leveldesign dan door het visuele horrorgeweld.

DOOM3VR

Intuïtieve controls

Hoezeer de graphics de ervaring ook in de weg staan, de VR-beleving sleurt je wel mee in het donkere avontuur. De besturing is hier wat we van de DOOM-reeks verwachtten: vlot, snel en intuïtief, vooral wanneer je met de Aim Controller speelt. De gameplay mag dan een pak minder hectisch en verticaal zijn dan in de moderne reboot, maar demonen van kant maken met je shotgun voelt dankzij de Aim Controller minstens even goed. En wat ons betreft is het dé manier om deze DOOM 3: VR Edition te ervaren.

Oké, geheel vlekkeloos is het niet. Die 180-knop moet je wel erg veel gebruiken gezien vijanden voortdurend achter je opduiken. En je in-game shotgun gaat af en toe driften, omdat Sony’s tracking technologie in de Aim Controller niet zo sterk is als die van de concurrentie. Een simpele reload lost dat euvel op, al hadden we het liever helemaal gefixt gezien.

VerDOOMde bugs

Wat gameplay betreft staat DOOM 3 met de PlayStation VR best zijn mannetje, vooral dankzij de vlotte besturing en het creepy sfeertje. Helaas werd ons spelplezier tijdens het reviewen ietwat bedorven door een gamebreaking bug. Toen we een liftknop indrukten om een kernreactor op te starten, crashte de game. En omdat er geen optie is om levels te herstarten, zat er niets anders op dan de game helemaal opnieuw te beginnen. Dikke Doom Domper.

Een beetje research bracht aan het licht dat de bug al sinds de originele release in de game zit en nog nooit werd aangepakt. Waarom Id Software het probleem in deze VR Edition niet verholpen heeft? Geen idee. Wellicht geen zin om in de broncode te gaan morrelen ofzo. Anno 2021 kan dit soort dingen echt niet meer door de beugel.

DOOM3VR2

6.8
  • werkt best goed in VR
  • vlotte besturing met AIM controller
  • ziet er ontzettend gedateerd uit
  • andere en betere VR-shooters beschikbaar
  • bugs uit origineel nog steeds aanwezig

BESLUIT

Deze Doom 3: VR Edition is een grafisch achterhaalde versie van een gecontesteerde klassieker. De game knalt ook best aardig weg in VR - vooral als je een Aim Controller in huis hebt - maar er zijn ondertussen veel betere VR-shooters op de markt.

Een reactie achterlaten