fbpx

“De sticks van PS5 controller gaan gemiddeld slechts 417 uur mee”

Het populaire YouTube tech-kanaal iFixIt heeft een onderzoek gedaan naar de drifting problemen bij de PS5 DualSense. Volgens de specialisten zou de PS5 controller na het bestuderen van de analoge sticks een gemiddelde levensduur hebben van zo’n 417 uur.

Hoe komt het kanaal tot die conclusie? Het techkanaal haalde de PS5-controller uit elkaar om de fabrikant te identificeren. Die heet ALPS en levert de joystickonderdelen voor zowel Sony, Nintendo als Microsoft. En dus ook voor de DualShock 4 die volgens iFixIt gewoon dezelfde joysticks bevat als de PS5 controller.


Volgens een productfiche van die fabrikant is de verwachte levensduur van de potentiometers in de sticks zo’n 2 miljoen cycli is. De drukfunctie van de stick bedraagt daarentegen 500.000 cycli. Met andere woorden: na een half miljoen keer op de stick te hebben gedrukt, kan de joystick defecten beginnen vertonen.

Met die fabricantengegevens voerde iFixIt een eigen onderzoek uit en ondervond dat spelers de game Call of Duty: Warzone zo’n 417 uur kunnen spelen. Wanneer je zo’n 2 uur per dag speelt, zou de PS5-controller slechts een optimale levensduur hebben van 7 maanden. Waarna hij defecten begint te vertonen.

Natuurlijk geldt dit slechts als een richtlijn. De slijtage hangt sterk af van welk type games je speelt en de intensiteit waarmee je gamet. De effectieve levensduur per spelers kan daarom sterk verschillen. Niet elke gamer gaat hetzelfde om met zijn controller.

Al is volgens iFixIt een gemiddelde levensduur van 7 maanden wel belachelijk kort. En allicht is het ook de reden waarom tal van spelers nu al last hebben van stick drift. Na verschillende klachten van PS5-spelers heeft een advocatenbureau in de VS al een rechtszaak aangespannen tegen Sony.

iFixIt vindt het trouwens ook vreemd dat de sticks niet gemakkelijker te vervangen zijn. Vooral omdat Sony op de hoogte lijkt te zijn van de korte levensduur van de sticks. Check de video onderaan dit bericht voor alle details.

Of Sony, en andere uitgevers, na dit onderzoek zullen investeren in iets duurzamere technologie, blijft afwachten.

Een reactie achterlaten