fbpx

Modern Warfare 2 serveert opnieuw ijzersterke gunplay

Modern warfare 2 review

De tijd dat de jaarlijkse Call of Duty de competitie aanging met die andere grote shooter van dat moment, is voorbij. Vandaag vergelijken we elke nieuwe editie met de betere uit de serie zelf. En dan mogen we zeggen dat deze Modern Warfare 2 de beste Call of Duty is sinds de reboot uit 2019.

We staan er nooit echt bij stil, maar met Call of Duty krijg je eigenlijk 3-games-in-1. Oké, zeg gerust 3.5. Er is de campaign, de multiplayer die met gamemodes als Ground War en Invasion voor anderhalf telt en het gruwelijk ondergewaardeerde co-op feestje Special Operations. Het lijkt alsof Activision elk jaar haast moeiteloos een nieuwe COD uitperst, maar wetende dat concurrent EA met Battlefield zijn tanden flink heeft stuk gebeten op zo’n totaalpakket, vinden we dat niet langer vanzelfsprekend.


Modern warfare 2 review 2

Vertrouwde campaign

De campaign jaagt je in ruwweg zes uurtjes door een typische wereld-in-de-waagschaal avontuur zoals enkel Call of Duty dat kan doen. Niets echt nieuws, maar wel ontzettend vermakelijk. Spectaculaire blockbusterscènes wisselen af met stealth-missies, die het tempo omlaag maar je hartslag (en soms ook je frustratiemeter) op een gepast ongezond omhoog jaagt. Alles ziet er ontzettend goed uit dankzij de opgekalefaterde IW 9.0 engine die nu helemaal op niveau van de PS5 en Xbox Series opereert. De omgevingen lijken levensecht, mede dankzij een slimme technologie waarbij texturen via streaming worden aangescherpt. Dat weekendje Amsterdam? Sla gerust over, gewoon Call of Duty in je PS5 schuiven.

Zowat alle klassieke missie-ingrediënten komen terug in de campaign. Denk: sluip-snipe uitdagingen, gronddoelen vanuit een vliegtuig tot pulp knallen, spektakelfilmachtervolgingen en een plot vol bekende gezichten. Kortom: de Call of Duty-veteranen krijgen tonnen herkenningspunten met gevestigde Call of Duty lore, zonder dat nieuwkomers de indruk krijgen iets te missen. Het handvol gamers dat Call of Duty enkel voor de verhaalcampagne koopt (de multiplayer blijft nu eenmaal de hoofdbrok), krijgt in ieder geval een geslaagde, maar vertrouwde editie.

Modern warfare 2 review 3

Hard gaan met de multiplayer

Na het fel bekritiseerde Call of Duty: Vanguard is deze multiplayer een verademing. Die sluit sterk aan op de Modern Warfare-reboot uit 2019 en speelt weer ontzettend goed weg. De modes, oud en nieuw, spreken voor zich. Ze gaan zoals verwacht hard, met die voor Modern Warfare typische korte time to kill. De nieuwe third person moshpit waarbij je nu ook de rug van je soldaat mag aanstaren, is aardig voor wie dat leuk vindt. Maar omdat de jongens van Infinity Ward je zoveel andere opties aanbieden, kan je die perfect negeren zonder dat je het gevoel krijgt iets te missen.

Ground War schittert opnieuw in het brengen van grootschalige en van voertuigen voorziene slagvelden, maar kan wel nog wat meer mappen gebruiken. Al vangt het nieuwe Invasion dat gedeeltelijk op. Die 20 vs 20 Team Deathmatch modus gooit – net zoals Attrition uit de eerste Titanfall – ook AI-soldaten in de strijd en vinden we een zeker te pruimen concurrent voor het bestaande geweld. O ja, en die nieuwe map waarbij je op een snelweg vol geparkeerde auto’s moet sluipen en campers te grazen nemen? Ge-wel-dig. Stukken vernieuwender dan het zoveelste kapotgeschoten dorpje in het Midden-Oosten.

Modern warfare 2 review 4

Ruimte voor verbetering?

Vinden we wel jammer: de co-opmodus Special Operations heeft het aantal deelnemers teruggeschroefd van vier naar twee. Anderzijds is het gemakkelijker om slechts één vriend te hoeven optrommelen. En zal heel wat oudere Modern Warfare spelers doen terugdenken aan de vele uren die ze doorbrachten in de 2-speler-coop missies van Modern Warfare 2 uit 2009. Special Operations wordt vaak stiefmoederlijk behandeld door MP-spelers, maar verdient absoluut een kans.

Modern Warfare 2 geeft een sterke eerste indruk. Dat is vooral te danken aan die Infinity Ward touch, die zowel de gunplay als beweeglijkheid tot de beste in de series maakt. Samen met de nagenoeg perfecte audiovisuele afwerking, verantwoord dat al een topscore. Dat je nu ook op console vlot je field of view en andere visuele instellingen kan tweaken, is ook een plus. Net zoals het uitwissen van slide canceling en het terugschroeven van bunny hoppen.

Het nieuwe perk-systeem waarbij 4 van de 6 perks tijdens de match zelf actief worden, vraagt gewenning. Net zoals de nieuwe Gunsmith en het haperende menu smeekt om enkele bugfixes. We begrijpen het, bij elke launch moeten er nog bugs geplet worden, al heeft Infinity Ward nu meer werk op de post-launch plank dan bij vorige edities. En dan moet die eerste Battle Pass én Warzone 2.0 nog gelanceerd worden…

Mag Infinity Ward ook even door de mangel jagen: het menusysteem was al langer aan een stevige update toe, maar is nu allesbehalve perfect. Het vraagt te veel geklooi om met jouw loadout en jouw vrienden een match in te droppen. Er is nog veel ruimte voor verbetering, maar die situeert zich gelukkig vooral aan de rand van de voor de rest supersolide en gevarieerde kernbeleving. Al zal een aantal spelers terecht minder vergevingsgezind zijn over het feit dat de Hardcore playlist nog ontbreekt. Aan al de anderen: afspraak op de snelweg?

8.6
Call of Duty: Modern Warfare 2
  • geslaagde campaign
  • ijzersterke gunplay
  • 3.5-games-in-1
  • de touch van Infinity Ward
  • omslachtig menusysteem
  • waar blijft hardcore?

BESLUIT

Vergeet Vanguard, met Modern Warfare 2 zit ’s werelds favoriete shooter weer helemaal terug op ramkoers. Een sterke campaign, een multiplayer waarbij de gunplay écht goed zit en een co-op die je moet uitproberen. De kans is groot dat je uit Modern Warfare 2 meer uren haalt dan uit de vorige twee Call of Duty’s samen.

Een reactie achterlaten