fbpx

Britse overheid start onderzoek naar online abonnementen

online gaming abonnement

De Britse overheid  is een onderzoek gestart naar de online abonnementendiensten van Sony, Microsoft en Nintendo. Een commissie onderzoekt of PlayStation Plus, Xbox Gold en Nintendo Switch Online wel eerlijk en legaal gebeurt. De overheid twijfelt immers of de gamefirma’s de wetten voor verlenging, opzegging en terugbetaling van online abodiensten wel respecteren.

De Commissie voor Eerlijke Handel en Concurrentie (CMA) heeft de drie bedrijven gevraagd om haar meer inzicht te verschaffen in het praktische beleid van hun abo-diensten. De CMA is vooral bezorgd dat de consument niet eerlijk behandeld wordt. De abonnees moeten namelijk ‘hun contract gemakkelijk kunnen opzeggen’ en moeten eveneens ‘duidelijk en meermaals ingelicht worden als een contract automatisch verlengd wordt’.


De commissie heeft laten weten dat ze dreigt met rechterlijke acties als ze ondervindt dat de uitgevers hun klanten niet eerlijk behandelen. Concreet onderzoekt de CMA het volgende:

 • Zijn de voorwaarden van het contract eerlijk?
  • Hoe vrij zijn bedrijven om de voorwaarden van een abonnement aan te passen, door bijvoorbeeld een prijswijziging in te voeren of het aanbod gratis games te verkleinen?
 • Hoe gemakkelijk krijg je een refund?
  • Moet de consument veel moeite te doen om het abonnement op te zeggen en zijn geld terug te krijgen?
 • Verloopt de automatische verlenging eerlijk?
  • Worden consumenten er tijdig en vaak genoeg aan herinnerd dat hun abonnement verlengd wordt?

Toegegeven: vooral dat eerste aandachtspunt is gevaarlijk voor Sony, omdat de uitgever onlangs besloot om geen PS3- en PS Vita-games meer weg te geven bij PlayStation Plus. En ook de automatische verlengingen komen in het vizier.

Indien de Britse overheid tekortkomingen vindt, kan het onderzoek uiteraard gevolgen hebben voor de rest van Europa. We houden jullie op de hoogte.

REACTIES (1)

 1. Damadtree

  Ik ben een grote fan van Sony maar deze generatie zijn ze echt veel van mijn respect verloren. Niet zozeer het feit dat ze ons nu ook laten betalen om online te spelen (onvermijdelijk als de consumenten dat allemaal toelaten bij de concurrentie), maar dat ze de online kosten exclusief combineren met een geheel irrelevante huurdienst als PS+ om de prijs drastisch op te voeren (ook voor zij die helemaal geen interesse hebben in PS+) is bij mij volledig in het verkeerde keelgat geschoten. Moreel onverantwoord en veel oneerlijker dan bovenstaande zaken, die grotendeels neerkomen op het informatieve…

Een reactie achterlaten