fbpx

Amerikaans koppel moet Nintendo 12 miljoen betalen wegens ROM sites

Een Amerikaans koppel uit de staat Arizona moet een schadevergoeding van maar liefst 12 miljoen dollar (omgerekend zo’n 11 miljoen euro) betalen aan Nintendo. Het koppel runde verschillende websites waar ROM’s van klassieke Nintendo games verkocht werden. Met de veroordeling wil de Amerikaanse rechter een voorbeeld stellen.

Ook al gaat het voornamelijk om oude Nintendo-games die niet meer in de winkels verkocht worden, toch veroordeelde de rechtbank Jacob and Cristian Mathias voor die illegale verkoop ervan. Via hun websites konden bezoekers immers illegale versies downloaden van games als Mario Kart 64, Pokémon Yellow, Super Mario World en Donkey Kong Country. Toen Nintendo een klacht indiende, werden de websites meteen platgelegd. Opvallend genoeg gaf het koppel de inbreuk op auteursrechten en handelsrechten meteen toe.


De enorme schadevergoeding die het koppel moet betalen aan Nintendo fungeerde ook meteen als afschrikkingsmiddel voor gelijkaardige websites, want heel wat andere ROM-websites gingen plots offline na de uitspraak.

Of het koppel het volledige bedrag zal moeten betalen is niet duidelijk. Als dat niet het geval is, blijft dit een grote overwinning voor Nintendo. Niet alleen werd de website – voor het koppel een bron van inkomsten – geliquideerd. Ook moet de familie Mathias alle Nintendo games en hardware inleveren om te voorkomen dat ze de handel weer op poten zetten.

Momenteel is er op LoveROMs.com alleen een korte boodschap te zien. Die luidt: “Wij bieden onze excuses aan aan Nintendo.”

Een reactie achterlaten