fbpx

Zenimax aangeklaagd voor 'afschuwelijke' advertenties

Zenimax, het moederbedrijf van Bethesda Softworks is aangeklaagd voor advertenties die ‘weerzinwekkend en moreel onverantwoord’ zouden zijn. Aanklager is de singer-songwriter Dion DiMucci, wiens liedje van The Wanderer wordt gebruikt in de gelijknamige trailer voor Fallout 4.

In de coole cgi-trailer – hierboven te bekijken – zien we The Wanderer de wildernis van The Wasteland trotseren. Hij vuurt daarbij een paar kogels af op de dodelijke Wasteland-bewoners. Volgens Dion DiMucci kan dat absoluut niet. Zijn aanklacht, zoals te lezen in een eerste rapport over de rechtszaak, luidt als volgt:


“De advertenties van de verweerder (Zenimax) zijn verwerpelijk, omdat zij moorden afbeelden in een duister, dystopisch landschap, waar geweld wordt verheerlijkt. De moorden en het fysieke geweld waren niet bedoeld om onschuldige levens te redden, maar zijn weerzinwekkende en moreel onverantwoorde beelden om de jongere consument aan te spreken.”

Nochtans had DiMucci in zijn contract bij de Universal Media Group toestemming gegeven om zijn liedjes te gebruiken in trailers voor Fallout 4. Volgens DiMucci is echter niet voldaan aan zijn voorwaarden en had hij het recht om het gebruik van de song in deze trailer te verbieden. De singer-songerwriter wilde namelijk niet dat zijn muziek geassocieerd wordt met zinloos geweld. Zenimax heeft volgens hem geen moeite gedaan om te onderhandelen en had dus ook absoluut geen toestemming om de song in deze context te gebruiken.

DiMucci wil via deze rechtzaak een vergoeding van meer dan 1 miljoen dollar. Een statement van Zenimax is er nog niet.

Een reactie achterlaten