fbpx

Zelda: Tears of the Kingdom is goed op weg om GOTY te worden

Zelda tears of kingdom handson

Stiekem hadden we gehoopt dat Nintendo de nieuwe Zelda samen met een nieuwe console zou aankondigen. Maar niets van: Tears of the Kingdom komt gewoon naar onze ouwe trouwe Switch. En eerlijk? Zelfs op zes jaar oude hardware heeft Nintendo ons van onze sokken geblazen.

Nieuwe dimensie

Het gebeurde bovendien ook nog eens in een recordtijd. Nintendo stuurde ons per trein naar hun Europese hoofdkwartier in Frankfurt. Alwaar we de opvolger van Breath of the Wild mochten spelen. Niet te lang bovendien, max anderhalf uurtje. Acht uur reizen om niet eens twee uurtjes te kunnen spelen? In alle andere gevallen hadden we bedankt. Maar je moet er iets voor over hebben om als eerste één van de meest gegeerde sequels te kunnen testen.


Deze hands-on trip diende vooral om ons kennis te laten maken met de nieuwe identiteit van Zelda. Net als zijn voorganger is Tears of the Kingdom nog steeds een openwereldgame. Eentje waarin je opnieuw als heldhaftige ridder Link prinses Zelda moet redden van kwaadaardige krachten. Breekbare wapens, je trouwe ros als metgezel en gegarandeerd een epische strijd met oerslechterik Ganondorf. Maar toch voelt Tears of the Kingdom als een totaal ander beestje.

Nintendo heeft zijn openwereldavontuur namelijk voorzien van een extra creatieve dimensie die de spelmogelijkheden op ontelbaar zet. En dat dankzij een stel nieuwe krachten die Link gaandeweg ontgrendelt. Krachten die los van elkaar best grensverleggend zijn zijn voor een openwereldgame (en hopelijk niet gamebreakend). Maar gecombineerd maken ze van deze Zelda een sandbox-ervaring waar je verbeelding de enige beperkende factor lijkt.

3 Switch ZeldaTotK MediaPreview SCRN 02

Link de Bouwer

Het eerste deel van de demo is een kennismaking met enkele van die nieuwe krachten. We bevinden ons op een eiland boven Hyrule die samen met andere zwevende platformen een extra wereld vormt. Denk BioShock 3, maar waar je op elk moment tussen de begane grond en het zwevende koninkrijk kan reizen. Naar beneden duiken en met je glider jezelf in veiligheid zweven, dat spreekt voor zich. Maar hoe geraak je in godsnaam naar boven? Door je eigen vliegtuig of luchtballon te knutselen bijvoorbeeld. Of door een raket aan je houten schild te binden en jezelf als SpaceX te lanceren. Of gewoon door Ascend te kiezen in het nieuwe krachtenmenu.

Kies je die kracht, dan kan Link zich door elk dak of gewelf boven hem transporteren. Als een interdimensionale crawlkampioen zwemt hij door de lucht om zo door het plafond boven hem te klauteren. Het is vooral een manier om de enorme verticaliteit van de game sneller te kunnen overbruggen en geen tovermiddel: je kan enkel naar een dichtbijgelegen platform boven je transporteren. In alle andere gevallen moet je die afstand zien te verkleinen. Het liefst zo inventief mogelijk.

1 Switch ZeldaTotK MediaPreview SCRN 20

Mijnkarretje

En dan belanden we bij de volgende kracht. Ons persoonlijke speeleiland voor deze demo ligt vol voorwerpen die we met Ultrahand kunnen oppikken, bewegen en roteren. Van wielen en planken tot batterijen, ventilators en andere onderdelen. Het roestige mijnkarretje dat treurig op zijn zij ligt, pikken we op en plaatsen we netjes terug op de rails.

Objecten kan je met Ultrahand ook aan elkaar lijmen. Zo vinden we een uit de kluiten gewassen mini-raket en hechten we die vast aan de achterkant van het karretje. Na een welgemikte mep op de raket scheuren we in het mijnkarretje over de rails en worden we dankzij een welgeplaatste schans in het ijle gekatapulteerd.

De drang om te experimenteren is groot. Vooral wanneer we ook Recall ontdekken. Met die kracht kan je van zowat elk manipuleerbaar object in je omgeving zijn laatste beweging gaan terugspoelen. Op het dak van die tempelruïne geraken? Klimmen is de saaie optie. Ascend de snelste.

Maar je kan evengoed creatief te werk gaan en twee houten kisten op elkaar kleven. Om die met Ultrahand even tot aan de dakrand optillen en dan terug op de grond plaatsen. Vervolgens kan je op de kisten springen en de tijd terug te spoelen met je Recall-kracht. Et voilà! Rudimentaire liftenbouwer mag ook op Links cv.

2 Switch ZeldaTotK MediaPreview SCRN 06

Hersendeel geactiveerd

Zit je nu in je haar te krabben? Begrijpen we. Het combineren van krachten zette ook onze hersencellen stevig aan het werk. Temeer omdat er altijd verschillende manieren zijn om jouw doel te bereiken. Zo moeten we tijdens het tweede deel van de demo een gewapend, zwevende vijandenbasis zien te veroveren. Met een grote plank, twee luchtballonnen en brandhout knutselen we een DIY-luchtballon in elkaar. Die helaas Hindenberg-gewijs voor aankomst opgaat in de vlammen. Link flambé.

Onze zelfgemaakte schans en van ventilator voorzien skateboard, blijken ook geen succes. Aan ons is duidelijk geen groot ingenieur verloren. Al vinden we het experimenteren fantastisch. Zo leren we dat mechanische onderdelen zoals ventilatoren en raketwerpers op Zonai werken, een natuurlijke, maar kortstondige energiebron.

Je kan ook een extra Zonai-batterij op de vleugel van je vliegtuig kleven bijvoorbeeld zodat je langer en verder over Hyrule kan vliegen. Of zo’n Zonai charge in een kolossale kauwgomballenautomaat droppen waarna die een nieuw stukje technologie uitspuwt om mee te knutselen.

Switch ZeldaTotK MediaPreview SCRN 13

Zonder complex

Elk nadeel heb zijn voordeel, zei een getalenteerde voetballer ooit. En dat is hier niet minder waar. Door vast te houden aan de bekende hardware heeft het team minder tijd en moeite moeten stoppen in het technisch optimaliseren of aanpassen aan nieuwe hardware. Het Zelda-team heeft zich zo volop kunnen focussen op het bedenken van nieuwe manieren om de openwereldformule een nieuwe insteek te geven. En dat zie je eraan.

De besturing is ondanks de vele opties en best complexe handelingen, belachelijk intuïtief en gestroomlijnd. Bij veel game editors en creator-modes duurt het uren om de besturing een beetje in de vingers te krijgen. Hier kan je na een kwartiertje een raket oppikken, roteren volgens 2 assen en in de juiste hellingsgraad op je zwevend platform monteren. En da’s een prestatie op zich. Goed om zien dat toegankelijkheid nog steeds op de eerste plaats staat.

En wat die technische kant betreft: Tears of the Kingdom is gelukkig een beter geoptimaliseerd voor de Switch dan zijn voorganger. De framerate duikt hier niet dramatisch de diepte in, zelfs niet wanneer onze experimenten de fysicawetten van Hyrule stevig op de proef stelden. En de cel shaded visuals doen de actie er best crispy uitzien.

3 Switch ZeldaTotK MediaPreview SCRN 23

Fuse this!

Alsof plafondklimmen, de tijd manipuleren en eigenhandig vlieg-, voer- en vaartuigen in elkaar knutselen, nog niet voldoende is, is er ook nog Fuse. Met deze kracht kan je twee willekeurige voorwerpen met elkaar combineren. En ook hier lijken de mogelijkheden eindeloos. Zo kan je tijdens het mikken met je pijl-en-boog via de D-pad een item kiezen om te combineren. Met Bomfruit schiet je plots een explosieve pijl af. Fuse je het met een vleermuisoog dan krijg je een doelwitzoekende pijl. En zaden van de Brightbloom-bloem doen donkere ruimtes oplichten. En ga zo maar verder.

Wapens, schilden, items: zo goed als alles kan je met elkaar fusen. Zo kan je jouw schild omtoveren tot een vlammenwerper. Of voorzien van een ventilator en zo vijanden omverblazen. Met een stel Goblin hoornen maak je van je gewone zwaard een gevaarlijk slagijzer en een steen kruisen met een stok geeft je een steenhamer waarmee je kan gaan minen.

Geen idee hoe de jongens en meisjes van Team Zelda hier in godsnaam het evenwicht zullen behouden, maar we hebben de gekste combinaties gezien. Verwacht vanaf 12 mei alvast een stroom aan Zelda DIY-tutorialvideo’s en gekke stunts op je TikTok-pagina.

Wordt dit de GOTY?

De extra dimensie die Nintendo aan zijn openwereldgame geeft, is verrassend origineel en sterk. En dan hebben we enkel nog maar die creatieve dwarsdoorsnede gezien. Hoe zit het met de verhaallijn? Nieuwe personages? Andere puzzels en tempels die ongetwijfeld zullen opduiken? En welke krachten heeft Nintendo nog voor ons in petto?

Na een anderhalf uurtje spelen, doen we doorgaans geen boude uitspraken. Maar hier voel je gewoon dat Nintendo een klepper in handen heeft. En eerlijk? Er moet al véél verkeerd lopen om The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom niet als geheide kanshebber voor Game of The Year te zien.

Een reactie achterlaten