fbpx

Yoshi’s Crafted World

yoshi crafted world

We hadden niet verwacht dat Yoshi’s Wool… excuses: Yoshi’s Crafted World een unieke ervaring zou aanbieden. De Yoshi-franchise biedt een veilige thuishaven voor gamers die de woelige wateren van innovatie liever vermijden. Net als van stalgenoot Kirby weet je ondertussen wel wat te verwachten van een platformer met de eierenvretende dino in de hoofdrol. Er werd relatief weinig veranderd sinds de eerste game (Super Mario World 2: Yoshi’s Island) met één toch wel cruciaal verschil: de games lijken steeds eenvoudiger te worden. In dat opzicht sluit Crafted World zeer nauw aan bij oudere titels als Yoshi’s Woolly World, Kirby’s Epic Yarn en Kirby Star Allies.

Retro

We zouden de review nu al kunnen beëindigen, want eigenlijk weet je hiermee voldoende om te beslissen of deze Yoshi’s Crafted World jouw geld waard is. Dankzij de op zich overbodige co-op modus, is het alleszins het soort game dat je met alle leeftijden uit de kast kan halen. Zolang één van de twee spelers een klein beetje ervaring heeft met 2D-platformers, zou er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht mogen zijn. Dat is er uiteraard wel in de leefwereld van de Yoshi’s. Nee, er werd niemand gekidnapt, en technisch gezien werd er zelfs geen belangrijk voorwerp gestolen. Wel zijn de vijf Dream Gems verspreid geraakt over de Crafted World en moet één (of twee) dappere Yoshi zich opofferen om ze terug te vinden. De verhaallijn werd dus bewust zeer retro gehouden. En dat geldt ook voor de gameplay.


A-B-C, 1-2-3

Wie Yoshi recent nog aan het werk zag in het geweldige Super Smash Bros. Ultimate, zal toch even slikken bij het besturen van Mario’s meest loyale kompaan. De moveset waarover het groene gevaar beschikt is namelijk vrij beperkt, daar waar hij in Smash zo’n veelzijdig personage blijkt te zijn. De flutter jump (Yoshi spant zich aan de top van een sprong extra in om nog een paar pixels hoger te landen) en het inslikken van vijanden om ze vervolgens als ei terug weg te gooien, vormen 90% van zijn arsenaal. Tel daar nog Yoshi’s vervaarlijke ground pound aanval bij, en we zijn zo goed als rond.

Collect-a-thon

Gelukkig is Nintendo meester in het veel doen met weinig materiaal. De eerste paar werelden die Yoshi doorkruist, bieden amper uitdaging, maar in latere levels zal die extra sprongkracht, of het nauwkeurig werpen van je eieren het verschil maken tussen succes of falen. Toch blijft de game relatief gemakkelijk (op een paar levels met bewegende platformen na) en ligt de echte uitdaging hem in het 100% voltooien van de levels. Dat betekent: alle bloemen, rode munten en hartjes in de level verzamelen, plus minimaal honderd gewone munten meegraaien. Hoe gemakkelijk de basisgame is, zo duivels moeilijk kan het echt “uitspelen” ervan soms aanvoelen.

Vulsel

Vanwege zijn kleurrijke, aan stop motion schatplichtige graphics, en fonkelende deuntjes, zal het een beetje van je eigen smaak afhangen of Yoshi’s Crafted World je kan bekoren. De game richt zich op alle leeftijden, en wij bij Invader kunnen dat op zich wel smaken. Gedurende de game, of door het inzetten van Amiibo’s, kan Yoshi ook allerlei extra kostuums verzamelen, waarvan de schattigheidsfactor je al dan niet zal overtuigen om ze te gaan najagen. Yoshi verkleed als een Piranha Plant? Of als bulldozer? Het voegt nauwelijks iets toe (Yoshi kan iets meer schade verdragen als hij zo’n outfit aan heeft), maar onze gezinsleden kirden toch al eens van het plezier. Laten we echter wel wezen: het is vulsel om de tamelijk beperkte levensduur van de game artificieel uit te rekken. Net als de schattenjachten, waarbij je sommige levels in de andere richting, en aan de andere kant van het decor, kan doorlopen. Dat blijkt de eerste keer best vermakelijk, maar erna sla je die gewoon over.

Tussendoortje

Wat Nintendo hier aflevert, vinden wij dan ook niet meer dan een tussendoortje. Je kan wel zien dat er met veel liefde aan gewerkt is, maar de makers kunnen niet verbergen dat dit spel veel te licht aanvoelt. Alsof men snel iets uit de deur moest krijgen om gamers aan hun Switch te kluisteren, tot wanneer de volgende Pokémon, Zelda of Mario er is. Op zich geen probleem, maar een topscore hiervoor uitdelen is not done. Daarvoor speelt deze Yoshi te bewust op veilig.

7.1
  • voor alle leeftijden
  • co-op spelplezier
  • te weinig inhoud
  • te traditioneel

BESLUIT

Yoshi's Crafted World is een gemakkelijke en veilige platformer. Niets mis met de game - er valt zelfs veel plezier uit te puren - maar als Nintendo-fan blijf je wel op je honger zitten. Best vermakelijk, meer niet.

Een reactie achterlaten