fbpx

Xbox lanceert strafsysteem tegen toxisch gedrag

xbox strike system

Microsoft heeft een nieuw strafsysteem geïntroduceerd om toxisch gedrag op Xbox tegen te gaan. Spelers krijgen een zogenaamde ‘strike’ wanneer scheldpartijen worden vastgesteld. Hoe meer strikes je verzamelt, hoe groter de straf.

Een speler die bijvoorbeeld al twee keer betrapt werd op toxisch taalgebruik, heeft twee strikes. Waarna de account van de speler voor een dag geschorst wordt van alle sociale features op Xbox. Krijgt een speler vier strikes, dan wordt hij of zij een week lang geschorst. Wie acht strikes binnenhaalt, wordt een jaar verbannen van Xbox Messaging, Parties en Party Chat.


Opvallend is dat bepaalde acties meer strikes toekennen dan andere. Via een diagram op de Xbox website wordt duidelijk dat vloeken en vulgair taalgebruik 1 strike oplevert. Daarnaast krijg je meteen 3 strikes als je discriminerend of racistisch taalgebruik hanteert. Elke strike zal bovendien een half jaar op je ‘strafblad’ blijven staan.

Zoals je ziet, zijn de straffen beperkt tot slechts 1 jaar. Ook kan je games natuurlijk blijven spelen, maar dan zonder chatfucnties. Al laat de uitgever weten dat hij het recht behoudt om de functionaliteit van een account te schorsen op meerdere vlakken, zelfs aankopen in de Xbox Store in extreme gevallen.

Natuurlijk krijgt de onthulling van het systeem al bakken kritiek. Zo worden valsspelers volgens enkele gebruikers veel te licht gestraft. Daarnaast stellen spelers zich ook vragen bij schorsingsperiodes. Zo merkt een speler, al dan niet ironisch, op dat je iemand om de vier maanden een ‘domme klootzak’ kan noemen en toch slechts een schorsing van 1 dag riskeert.

Nu goed, Xbox-baas Phil Spencer geeft aan dat er nog wat tuning nodig is, dus allicht wordt het strafsysteem nog aangepast.

Een goede start of zie je dit soort zaken liever niet?

Een reactie achterlaten