fbpx

Wij speelden de For Honor Alpha tot op het bot

De titel zegt het allemaal: vechten voor de eer. In Ubisofts For Honor gaan Middeleeuwse ijzeren vechtpantsers de strijd aan met gedisciplineerde Japanse samoerai en bonkige Vikingen uit het Noorden. Een concept dat volledig haaks staat op de geschiedkundige realiteit, maar het zorgt wel voor unieke en bijzonder gruwelijke zwaardactie. Wij beukten ons kapot met de gesloten Alpha van For Honor en dit vonden we ervan.

Wraaaa! De oerkreten komen uit alle richtingen bij het openen van de kasteelpoorten. De veldslag is nog maar net gestart of een kwartet harige Vikingen komt onze richting uit gesneld met bijlen in de aanslag. Als eenzame samoerai zijn we niets tegen dit vierkoppige team. Waar onze drie strijdmakkers zijn? Goede vraag! Op ons eentje kunnen we niets beginnen tegen deze bulldozers en sterven we meteen. Onze eerste online veldslag toont meteen de kiespijn waarmee spelers in For Honor kunnen kampen. Zit je met een team opgezadeld dat allergisch is aan het woord samenspel? Dan ben je ten dode opgeschreven.


for-honor-gamescom-2016-04

Gelukkig toont ons tweede spelrondje wél hoe het kan. We spelen Dominion waarbij we naast het hakken ook strategische locaties moeten veroveren. Bij goed overleg en een opsplitsing in duo’s voel je onmiddellijk dat de gevechten evenwichtiger worden. Met wat extra aansturing en overleg wordt het een nagelbijtend gevecht met de winst als inzet. Wanneer er op deze manier gespeeld wordt, voelt For Honor meesterlijk goed aan. Wie niet de luxe heeft om met drie vrienden samen te hokken, kan kiezen voor een wedstrijdje met computergestuurde spelers. Dat laatste is handig om je vechttechnieken beter onder de knie te krijgen zonder stressmomenten.

Met het vechtsysteem zet Ubisoft Montreal iets uniek neer. For Honor is geen doordeweekse hack-and-slasher waarbij het rammen op enkele knoppen jou de overwinning geeft. Er zit heel wat tactiek en strategie in het hanteren van een zwaard of bijl. Een speler kan kiezen om links, rechts of bovenhands te verdedigen of aan te vallen. Verder kies je uit lichte of zware aanvallen die elk een bepaalde hoeveelheid uithoudingsvermogen kosten. Tijdens het gevecht is het cruciaal om op het juiste moment de meest gepaste vechtbewegingen en uitwijkmanoeuvres te kiezen. Bij het vinden van de juiste balans kan een gevecht best pittig worden. Maar eens je die basis in de vingers hebt, kan je steeds je meer tactieken leren: je vijand uit evenwicht duwen bijvoorbeeld of hem op gruwelijke wijze executeren.

for-honor-gamescom-2016-08

For Honor biedt zowel een evenwaardige single- als multiplayer, maar online zal een oerdegelijke verbinding cruciaal zijn. Uiteraard is deze Alpha een proefversie, maar de helft van de wedstrijdjes werden geplaagd door connectiviteitsproblemen. Door de vertraging wordt het dan moeilijk om te anticiperen op de aanvalsbewegingen van de tegenspelers. En net zoals bij fighting games kan lag jouw overwinning in de weg staan.

Op visueel vlak is For Honor een pareltje. Ubisoft heeft geen loze beloften gedaan en zet een game neer die voldoet aan de verwachtingen. Net als tijdens de E3-demo spat de actie van het scherm met prachtige vuur- en lichteffecten. Op PlayStation 4 Pro krijgt For Honor een 4K-resolutie wat nog scherpere beelden zal opleveren. Als je een 4K-tv hebt tenminste.

mso025_harrowgate_watchful_viking_overcast_v3_208408-0Op vlak van gameplay voelt deze Alpha van For Honor oerdegelijk aan, maar deze proefversie mist wat afwisseling. Na een tiental spelletjes voelt de game aan als een routineklus die nog maar weinig geheimen heeft. Wat extra afwisseling in speltypes en vaardigheden kan soelaas bieden. Met de verschillende vechtanimaties, de executies en aanpasbare schilden is er  alvast een solide basis aanwezig die zonder twijfel heel wat spelers zal bekoren. Dat Ubisoft de voelsprieten uithaalt met deze Alpha en de daaraan gekoppelde feedbackfiche, kan alleen maar betekenen dat dit een mooie start wordt van een nieuwe reeks.

For Honor verschijnt op 14 februari voor PS4, Xbox One en PC.

Een reactie achterlaten