fbpx

Werking PS5-koeling wordt geoptimaliseerd via updates

PS5 fan

Als PS4-eigenaar weet je dat de console tijdens grafisch indrukwekkende games klinkt als een opstijgende jumbo-jet. Volgens Sony zou dat bij de PlayStation 5 niet het geval zijn. Zo wordt de ventilator van de next-gen console geoptimaliseerd via updates, om met zo weinig mogelijk herrie toch maximale koeling te genereren.

Het nieuws bereikt ons via een interview van de Japanse website 4gamer.net met Yasuhiro Ootori, vice president van mechanisch design bij Sony. In het interview maakte de man duidelijk dat het gedrag van de ventilatie geregeld wordt via online updates.


Zo zal de ingebouwde Accelerated Processing Unit (APU) bij elke game bepalen hoe snel de ventilator zal draaien:

“In de toekomst zullen er nog tal van games verschijnen. Tijdens de gameplay zullen we data van de APU verzamelen en op basis daarvan de ventilatie optimaal laten functioneren.”

Denk daarbij aan bijvoorbeeld intensiteitsinstellingen bij Gaming Centers op pc, waarbij je de koeling kan afstemmen op de eisen van het spel dat je speelt. Sony wil dat concept nu ook toepassen in de PlayStation 5.

Volgens de uitgevers zijn er drie sensoren aangebracht op het moederbord, die de temperatuur van het toestel kunnen bepalen en het gedrag van de koeling daarop kunnen afstemmen. In combinatie met de sensor in de APU zal de PS5 veel gemakkelijker hitte kunnen afdrijven, ook tijdens grafisch intense games.

Hoe wordt dat systeem dan toegepast? Simpel, Sony zal bijvoorbeeld zien hoe lang een bepaald level moet laden. Als dat net iets langer duurt, kan de ventilatie harder gaan spinnen, zodat de hardware zo goed mogelijk zijn werk kan doen. Of de PS5 tijdens dergelijke momenten effectief stil is, valt nog te zien.

In ieder geval zou de PS5 wel stiller zijn dan de PS4. Toegegeven, dat statement hoorden we ook bij de launch van eerdere consoles, hoewel ze in hun latere levensjaren toch altijd klinken als een jet-motor. Maar kom, wij zijn het nu al gewend dat PS4 zo’n heibel maakt. Waarom dan de PS5 ook niet?

De console ligt vanaf 19 november in de rekken. Heb jij er eentje besteld?

Een reactie achterlaten