fbpx

Voormalig Mass Effect lead writer haalt uit naar EA

Drew Karpyshyn heeft een grote invloed gehad op heel wat projecten van BioWare. De man liet het bedrijf in 2018 achter zich en ging als lead writer aan de slag bij Archetype Entertainment. In een blogpost blikt hij terug op de reden waarom hij BioWare achter zich liet. En daarbij hekelt-ie uitgever EA op een niet-subtiele wijze.

Karpyshyn is verrassend openhartig over zijn werkervaring bij BioWare. Zijn naam is verbonden met niet alleen Mass Effect en Mass Effect 2, maar ook Star Wars: Knights of the Old Republic, Neverwinter Nights, Jade Empire en zelfs Anthem. De man stapte twee keer bij BioWare op. Een keer in 2012 en een keer in 2018, nadat-ie er terug begonnen was om mee te werken aan Anthem. Volgens hem werd de creativiteit van de studio enorm beperkt:


“Ik werk al meer dan 20 jaar in de game-industrie. Toen ik bij BioWare begon, was alles fris en boeiend. Het was een droomjob: werken met een getalenteerd team aan games als Baldur’s Gate, KOTOR, Mass Effect en Dragon Age. Maar dat veranderde snel toen we groeiden en succesvoller werden.

Het werd veel zakelijker. We kregen minder de kans om iets te maken waarvan we hielden. Onze teams werden gedwongen om games te maken gebaseerd op marktresearch in plaats van projecten die ontstonden uit creativiteit en passie. Mijn droomjob werd gewoon een job en alle enthousiasme en fascinatie die ik ervoor had, verdween.”

Een subtiele terechtwijzing voor EA en meteen ook de reden dat tal van BioWare-fans vrezen dat de uitgever over een aantal jaar de stekker uit de studio trekt. Iets wat EA al vaker gedaan heeft. Denk maar aan Visceral Games, bekend van Dead Space, en meer.

Opvallend is trouwens dat Drew Karpyshyn bij Archetype Entertainment samenwerkt met BioWare-veteranen. Het bedrijfje werd immers opgericht door James Ohlen en Chad Robertson, allebei oudgedienden van de studio. Dat Karpyshyn er op zijn plaats zit, staat vast:

“Bij BioWare hebben we iets gecreëerd dat zijn stempel op de industrie heeft gedrukt. Zo hebben we een paar van de meest geliefde rpg’s van de laatste decennia gemaakt. Ik geloof dat we met Archetype iets gelijkaardigs kunnen doen.”

Momenteel werkt Archetype Entertainment aan een scifi-rpg, al zijn verdere details niet bekend.

Een reactie achterlaten