fbpx

Viper V380 gaming headset

Viper V380

Gaming headsets reviewen we niet vaak. De laatste jaren rijzen de audiomerken als paddenstoelen uit de grond en eerlijkheidshalve moeten we toegeven: er zijn maar weinig brands die iets nieuws brengen. Voor deze nieuwkomer van Patriot Gaming maken we echter een uitzondering. De Viper V380 springt eruit wegens zijn heerlijk eighties retrodesign met programmeerbare RGB-verlichting. Blijkbaar levert die funky headset ook nog eens 7.1 surround geluid en dat voor een bijzonder scherpe prijs van €80. Hier moet wel een addertje onder het gras zitten, niet?

Viper V380 review


Vice City stijl

Zet alle gaming headsets van 2020 op een rij en dan springt deze jongen er met kop en schouders uit. Eerst door zijn bijzonder schreeuwerige verpakking. Gelukkig is de inhoud een stuk aangenamer voor de zintuigen. Geen idee wie de ontwerper is die hardwarefabrikant Patriot inschakelde voor zijn collectie game-accessoires, maar hij raakt – afgezien van de spuuglelijke verpakking – de juiste snaar. Die grote, hoekige oorschelpen met dikke lederen bekleding lijken zo weggeplukt uit een aflevering van Airwolfe. Met zijn metalen verbindingsvorken zou hij goed passen in een DeLorean. Of aangesloten op een Sony Walkman. Kortom, we zijn gek op aparte look. En dankzij zijn grote met leder beklede oorschelpen ziet-ie er bijzonder premium uit. En zo voelt hij ook.

Naast een klassiek tandwieltje om het volume hoger of lager te zetten, maakt de RGB verlichting het helemaal af. Die laat je de oorschelpen oplichten metveender welk kleur en/of lichtanimatie. Van traag fadende Instagram-kleuren tot snel pompende discomodus. Je kan alles instellen via de downloadbare software of de lichtmodus veranderen door het knopje onderaan de linkerschelp in te drukken. Stukken handiger eens je jouw favoriete lichtpreset hebt gevonden. Ook cool: het Viperlogo kan je apart laten oplichten. Zonder twijfel is deze V380 de meest unieke en stijlvolste 7.1 headset die we sinds lang op het hoofd hebben gezet, al moet je het natuurlijk wel hebben voor die Vice City look.

De software waarmee je de instellingen kan aanpassen, ziet er dan weer erg basic uit, maar doet zijn werk. Zo kan je de 7.1 3D optie ook afzetten (niet doen!), de helderheid van je voicechat aanpassen en het niveau van geluidsonderdrukking aanpassen. Niets spectaculair, maar dat was software ook niet in de jaren ’80.

Viper V380 review 2

Watch Dogs in 7.1

Stijl is belangrijk, maar een 7.1 surround headset moet vooral goed klinken. En dat doet het ook. De headset vormt elke geluidsbron om tot een virtueel surround geluid en dat klinkt best indrukwekkend. Wij gebruikten hem tijdens vier uur lange speelsessies van Watch Dogs Legion, een openwereldgame waar het sound design niet alleen ongelooflijk complex en layered is, maar op gameplayvlak ook een belangrijke rol speelt. Je hoort elk klein detail in de drukke straten van Londen en kan gemakkelijk de locatie van een geluid. Zet je de 7.1 optie (dat kan in de bijgeleverde software), dan hoor je het verschil meteen: stemmen van personages klinken veel minder uitgesproken, de basgeluiden van de beats zijn minder overtuigend en je hoort plots niet meer vanuit welke richting de kogels precies komen.

Tijdens de online streamsessie van Watch Dogs Legion hielden we regelmatig een praatje via Discord met de Britse Ubisoft-werknemer die de demo leidde, en ook daar een erg vlotte conversatie waarbij kantoor- en andere omgevingsgeluiden netjes werden weggefilterd. De inplugbare mic doet met andere woorden zijn werk, maar voelt in tegenstelling tot de rest van de headset best breekbaar aan.

review viper V380

Draadloos doen we niet

De Viper V380 doet het lekker ouderwets met een snoer – hier geen draadloze technologie – en daar hebben we op zich geen problemen mee. Maar in combinatie met de USB-aansluiting levert het wel problemen op. De Viper is uitermate geschikt voor pc, maar wanneer je hem op een USB-poort van je PS4, Xbox One of Switch wil aansluiten zit je vast aan het veel te korte snoer. Bovendien kan je op consoles het geluid minder gemakkelijk gaan instellen of bijsturen. Waarom ze bij Patriot niet gewoon een klassieke aansluiting voorzagen zodat je hem gemakkelijk in je PS4-controller of elk ander toestel kan pluggen? Joost mag het weten.

Het zou volgens zelfverklaarde geluidsexperts te maken hebben met de behoorlijk geavanceerde omzetting van het 7.1 surround geluidssignaal, maar daar zijn consolegamers niet mee geholpen natuurlijk. Ben je net als ons echt verslingerd aan de looks van deze Viper V380, dan kan je steeds je heil zoeken in adapters om alsnog de headset op andere toestellen te kunnen aansluiten. We hadden het liever anders gezien, maar het prijskaartje van deze Viper V380 maakt gelukkig veel goed. Slechts €80 voor 7.1 surroundgeluid? Da’s best sterk, ondanks zijn minpuntjes.

  • cool eighties design
  • 7.1 surround is awesome
  • degelijke noise cancellation
  • RGB verlichting
  • vooral geschikt voor PC
  • basic software

BESLUIT

De Viper heeft een übervet design en levert meer dan degelijke 7.1 surround geluid. Maar door zijn USB-aansluiting is het niet de meest veelzijdige headset op de markt.  

Een reactie achterlaten