fbpx

Video duikt op van gekraakte PlayStation 5

PS5

De interne software van de PlayStation 5 is twee jaar na zijn release gehackt. Een modder slaagde erin een jailbreak voor de console te lanceren. Die laat gebruikers mogelijk toe om niet-officiële hardware op de console te draaien en zelf games te installeren.

De video van de jailbreak werd gedeeld op Twitter door modder Lance McDonald. Die kennen we vooral van de officieuze patch voor Bloodborne, die de game liet draaien aan 60 FPS op PS4. McDonald maakte de jailbreak niet zelf, maar geeft wel een demonstratie van de hack.


Al zit er wel een flinke adder onder het gras: momenteel werkt de jailbreak enkel op PS5-consoles met oude firmware (versie 4.03 of lager). Die firmware dateert al van oktober 2021 en werd in december 2021 vervangen door firmware update 4.50.

De maker laat trouwens ook verstaan dat de jailbreak niet consistent werkt. Zo zou de hack slechts in 30% van de pogingen meteen werken. En dus moet je meerdere keren proberen om de jailbreak uit te voeren.

Toch is het best cool als de jailbreak werkt. Zo laat McDonald op Twitter zien dat de hack hem een debug menu voorschotelt, dat hem toelaat om een PS4 PKG bestand (of back-up van een PS4-game) te installeren. Dat doet hij ook en kiest het iconische P.T. om te installeren op de PS5.

Meer dan dat kan hij spijtig genoeg nog niet, want het debug menu laat de gebruiker enkel toe om bestanden te lezen en te schrijven. Hoewel McDonald dus P.T. kan installeren, kan hij het niet opstarten.

Of je kan spreken van een echte jailbreak is dus maar de vraag. Maar allicht wordt deze beperkte versie interessant voor andere hackers die het versleutelde systeem van de PS5 willen blootleggen. In ieder geval zal Sony de progressie van dergelijke nauwlettend in het oog houden.

Een reactie achterlaten