fbpx

Valve keurt Rape Day af voor Steam release

Rape Day

Valve heeft bekendgemaakt dat het de controversiële game Rape Day heeft afgekeurd voor een Steam release. Het bedrijf deed dat via een doordacht officieel statement.

In Rape Day, een visual novel van ontwikkelaar Desk Plant, kan je vrouwen verbaal lastigvallen, vermoorden en verkrachten. Niet noodzakelijk in die volgorde. Erik Johnson, een vertegenwoordiger van Valve, legt uit waarom de game geweigerd werd:


Ons beleid met betrekking tot wat we aanbieden op Steam, is reactionair. Wij moet bekijken wat via Steam Direct binnenkomt. Daarna moeten we oordelen of deze games een risico vormen voor Valve, onze business-partners en onze klanten. Na heel wat research en discussies, zijn we van oordeel dat Rape Day onduidelijke kosten en risico’s met zich meebrengt. Bijgevolg zal de game niet verschijnen op Steam.

We respecteren de wens van de ontwikkelaar om zich te uiten en ons doel is om ontwikkelaars te helpen bij het vinden van een publiek. De ontwikkelaar heeft echter een materie gekozen – en een manier om die materie te verpakken – die het voor ons heel moeilijk maakt om hem daarbij te helpen.”

Let vooral op de manier waarop Valve de afkeuring aanpakt. Eerst en vooral verwijst het bedrijf naar het business-aspect. Toegegeven, een game met zulke controversiële elementen, kan uiteraard nadelig zijn voor toekomstige handelszaken voor Valve.

In tweede instantie geeft Valve toe dat het om een smakeloze game gaat. En hoewel Valve dat niet rechtstreeks zegt, is het duidelijk wel de achterliggende gedachte.

Wij vinden het alvast een goede zaak, want dit soort games is denigrerend en respectloos ten opzichte van vrouwen. Begrijp ons niet verkeerd: fan service en geweld moet kunnen, maar dit is toch wel een brug te ver. Akkoord? Of verkies jij dat Valve, zonder enige nuance, alles over dezelfde kam scheert en oprot met zijn censuur?

Een reactie achterlaten