fbpx

Tour de France 2021 mag je gewoon aan je voorbij laten fietsen

tour de france 2021 review

Op 26 juni beginnen ze er weer aan, de beroepsrenners, aan de Ronde van Frankrijk. Overbevolkte bergflanken, valpartijen door slecht geplaatst verkeersmeubilair, opdringerige journalisten, verloederde hotels à la française en dodelijk verkrampte benen. Pfff, dat klinkt ellendig. Gelukkig fabriceerde ontwikkelaar Cyanide een minder miserabel alternatief zodat je de Tour op de sofa met een zak chips en cola kan uitrijden.

large 2


Liegen zoals Lance

Tour de France 2021 speelt meer als FIFA dan als Football Manager en dat is meteen zijn grootste mankement. Echt interessant kan je fietsen met een controller namelijk nooit maken. Wellicht daarom dat etappes doorspoelen onze voornaamste bezigheid was tijdens onze uurtjes met dit spel. Doe je dat niet, dan moet je constant de snelheid van je wielrenner micromanagen. En da’s echt een vervelende bedoening.

Vooral omdat de manier waarop je renners in het gareel moet houden, ontworpen lijkt door een nieuweling. Aan iemand zijn wiel plakken om je te sparen? Dan moet je het vierkantje ingedrukt houden. En dat minuten aan een stuk tot je vinger verkrampt. Toggle? Nooit van gehoord! Bovendien liegt Cyanide nog harder in je gezicht dan Lance Armstrong. Hun claim dat je op die manier zelf niet meer moet sturen, wankelt aan alle kanten. Het gebeurde meer dan eens dat we ondanks die belofte met geschoren benen recht de nadars inreden.

Als je dan toch zo koppig bent om je renner zelf te besturen, dan merk je meteen wat er allemaal aan schort. Wie zich wekelijks in een lycrapakje hijst om met enkele vrienden naar gezellige terrasje te rijden, weet dat een koersfiets snel en scherp stuurt. De peperdure carbon meesterwerkjes besturen hier als een vrachtwagen met een lekke band. Het enige wat wij dus deden was gemakkelijkheidshalve zo veel mogelijk skippen, op enkele sleutelmomenten na. Dan hebben we het over een demarrage, een eindsprint en de allerlaatste kilometer. Verder dan dat ging onze input echt niet.

large 1

ASO-portefeuille

Op console hebben we doorgaans weinig last van haperende games. Dit keer is het anders. Pro Leader, de modus waarin je met een zelfgemaakte renner richting eeuwige glorie fietst, doet de game elke keer crashen nadat je je renner gepersonaliseerd hebt. Bijna hadden we het opgegeven, tot het plots wel lukte om wie weet welke reden. Bizarre bugs, al draait Tour de France 2021 voor de rest heel soepel, zelfs op de ondertussen prehistorische PS4. logisch, want de graphics zien eruit alsof ze stammen uit de tijd dat de fiets nog moest uitgevonden worden.

Voor wie naast het nieuwe Tourparcours op zoek is naar een reden om te upgraden naar Tour de France 2021, kan My Tour, waarin je jouw eigen Tourkalender bepaalt, een reden zijn. Een drogreden wel, want naast een wat verbeterde interface en enkele extra opties stelt het niet veel voor. Dat is ook zo voor de koersen waar je kan aan deelnemen. De officiële wedstrijden, zoals de Tour, maar ook de Dauphiné of Luik-Bastenaken-Luik, beperken zich tot degene die in de portefeuille van Tourorganisator ASO zitten. Andere bekende wedstrijden kregen een plaatsvervangende naam. De Ronde van Vlaanderen komt bijvoorbeeld piepen onder de naam Vlaanderen Classic.

large

Smart trainers

Doen de jongens en meisjes van Cyanide dan helemaal niets goed? Toch wel. Dit jaar is het peleton veel levendiger. We zagen het op natuurlijke wijze in stukken breken door een geanimeerd begin vol ontsnappingspogingen. We moesten compleet in de verzuring gaan om de eerste waaier niet te missen tijdens een etappe met een stevige zijwind. En een bus vol kasseienvreters liet zich netjes uitzakken op een verschrikkelijk lastige col. De AI gedraagt zich dus realistischer dan voorheen. Maar dat is zowat de enige verbetering die we konden ontwaren in vergelijking met de laatste keer dat we een spel uit deze serie speelden. En da’s ondertussen twee jaar geleden.

Cyanide is deels slachtoffer van de sport die het in een game giet. Fietsen als game is immers niet bijster interessant. Vooral als je de aspecten die wel interessant kunnen zijn, zoals de tactiek bepalen, budgetten beheren, ego’s met elkaar verzoenen en trainingen minitueus voorbereiden, niet of in een heel afgeslankte vorm aan bod laat komen. Misschien moet Cyanide de volgende keer smart trainers integreren in hun spel. Dan zou hun spel minder flets zijn dan de tactieken van Team Sky in hun hoogdagen.

5.5
  • geloofwaardig peloton
  • tourlicentie
  • te weinig manager
  • oervervelende bugs
  • niet moeders mooiste
  • bijzonder brakke besturing

BESLUIT

Fietspedalen vertalen zich niet goed naar een controller. Tour de France 2021 bewijst dat met verve. De meest rabiate wielerfanaat mag deze gewoon aan zich voorbij laten fietsen.

Een reactie achterlaten