fbpx

TopSpin 2K25 scoort allesbehalve een ace

TopSpin 2K25 review 1.jpg

Getest op: PS5
Ook beschikbaar op: PS4/Xbox One/Xbox Series/PC

Tennisgames zijn in het sportgenre het equivalent van een comedy op de Oscars. Velen beschouwen ze als aardige tussendoortjes, maar niemand neemt ze echt serieus. Of toch niet meer sinds TopSpin 4 in 2011. Met het einde van die uitstekende reeks was het mainstreamsucces abrupt voorbij voor een genre dat met Tennis For Two aan de bron ligt van videogames. TopSpin 2K25 lanceert de revival, als de nieuwe pionier die 2K bijna als een verrassing achter het releasenet dropt.


Neemt Take-Two deze TopSpin-reboot ernstig? Het feit dat Hangar 13, het bedrijf achter Mafia III, deze taak hardhandig op zijn lijstje geserveerd krijgt, doet het tegendeel vermoeden. Maar: Hangar 13 en 2K Czech gingen enkele jaren geleden onvrijwillig in elkaar op. En 2K Czech, dat zijn de hardwerkende mieren achter TopSpin 4. Misschien dus toch een teken van enige ambitie? Die 2K25 na TopSpin suggereert bovendien dat dit mogelijk een jaarlijkse titel zal worden. Of een tweejaarlijkse, zoals de PGA-reeks.

TopSpin 2K25 review 2

Money, money, money

Dat het moederbedrijf TopSpin 2K25 wel degelijk bloedernstig neemt, valt misschien nog het best af te leiden uit de verregaande monetization. Zoals de betaalmuur waarachter enkele alledaagse features verscholen zitten. Als je niet de moeite deed om een pre-order te plaatsen of geen peperdure editie met extra’s koopt, dan kan je de grand slams niet bij kunstlicht spelen. Gelukkig kwam er ooit iemand met het woord belachelijk op de proppen, of we hadden er geen woorden voor. Het lijkt wel de nieuwe kwalijke trend in deze industrie, want bij Dragon’s Dogma 2 kwamen we onlangs vergelijkbare fratsen tegen.

VC mag uiteraard niet ontbreken in een sportspel van 2K. In TopSpin 2K25 kan je met de currency er polo’s, schoenen, rackets, armbanden, petjes, zonnebrillen en andere verleidingen mee aanschaffen. Geen probleem. Maar met die virtuele munteenheid kan je ook XP-boosts kopen, waarmee je jouw speler sneller kan laten evolueren tot de beste versie van zichzelf. In ruil voor wat extra euro’s kan je zelfs stappen overslaan in de Centre Court Pass. Wellicht is het dus geen toeval dat je de progressiepunten voor die vervelende seizoenspas zo tergend traag verdient?

TopSpin 2K25 review 3

Ronaldo allures

MyCareer, een modus die microtransacties aanmoedigt, is de focus van TopSpin 2K25. Helaas stak Hangar 13 weinig passie in de uitwerking ervan. Je kan maandelijks trainen, aan een challenge deelnemen of een toernooi spelen. Dat kost energie. Als je jouw energiemetertje uitput, dan eindig je met een blessure. Vrees niet: je lijdt enkel aan menublessures. Meer dan enkele maanden van een kalender overslaan, is het niet. Qua inleving is deze modus dus niet veel soeps.

Qua afwisseling is het nog harder huilen met de veel te dure pet op. Dat mag je letterlijk nemen, want je kan hoofddeksels kopen die meer kosten dan het virtuele prijzengeld voor winst in een grand slam. Van een gebrek aan humor kan je ze niet beschuldigen, daar bij 2K!

Ook de player creator kan geen denderende resultaten voorleggen. Er zitten onnodige beperkingen op, in afmetingen van neuzen, verhoudingen tussen onderlinge delen van een gezicht enzovoort. Meer dan 10 jaar geleden deed de NBA 2K-serie dat veel beter. Vooruitgaan is achteruitgaan, zeker?

Hangar 13 heeft Andy Murray, Maria Sharapova en andere wereldsterren wellicht met dezelfde beperkte middelen gecreëerd. Ze lijken alleszins in de verste verte niet op hun versies van vlees en bloed. Het neemt de hilarische vormen van Cristiano Ronaldo zijn befaamde standbeeld op. De lijst met echte tennisspelers en -speelster is trouwens ook bijzonder kort. Zoek bijvoorbeeld niet naar Djokovic, Nadal, Henin of Clijsters. Wel zouden er later nog gratis extra namen volgen.

TopSpin 2K25 review 4.jpg

Endorfineshot

TopSpin 2K25 doet 2 dingen wel goed. De TopSpin Academy, waarin je de kneepjes van het vak leert, is duidelijk wel met liefde gemaakt. In 31 (!) lessen, voor het merendeel ingeleid door tennislegende John McEnroe, krijg je een zeer uitgebreide snelcursus. Je krijgt uitleg over de verschillende shots en speelstijlen, tennistactieken en meer. Als je na het volgen van de TopSpin Academy een echt tennisracket vastpakt, dan heb je ongetwijfeld een perfecte forehand, ook al heb je nog nooit van je leven getennist.

De laatste positieve noot valt te rapen op de court zelf. De gameplay heeft diepgang en oogt vlot. Bij lange rally’s kan je jezelf of de tegenstander uitputten. Dat hangt af van hoeveel afstand je aflegt, van jouw keuze voor power of control shots, jouw vaardigheden en de vorige punten. De mix van die elementen zorgt voor gameplay die behoorlijk realistisch is, maar toch leuk en toegankelijk blijft. Van de eerste slice die je perfect langs de lijn doet wegdraaien, krijg je een endorfineshot die je elders enkel kan bereiken met illegale middelen.

Er zit dan ook een geslaagde tennisgame verscholen in Topspin 2K25. Maar je moet eerst heel war hindernissen met jouw racket voor wegmeppen voor je tot die aangename kern komt. De kapitalistische praktijken fnuiken het potentieel van deze reboot. Zo slaat Hangar 13 met verve zelf de bal meters ver buiten de lijnen. Wie een PC heeft of een oude console die nog werkt, kijkt beter richting TopSpin 4. Je krijgt even sterke gameplay, maar vermijdt de moderne ziektes, aangestoken door een hebzuchtig virus.

6.1
TopSpin 2K25
  • TopSpin Academy is top
  • stevige gameplay
  • discutabele betaalmuur & geldgewin
  • ondermaatse player models
  • beperkt spelersarsenaal

BESLUIT

Wie te weten wil komen hoe je gamers uitmelkt met een tennisracket, moet TopSpin 2K25 zeker kopen. De degelijke gameplay wordt overschaduwd door bedenkelijke microtransacties en betaalmuurpraktijken.

Een reactie achterlaten