fbpx

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 is de perfecte remake

Tony Hawk review

We hadden ons voorgenomen om geen traan te plengen. Maar zodra we Hij Die Zijn Volk Leerde Skaten weer een pirouette van 900 graden zagen draaien in de megaramp, begeleid door de onsterfelijke riffs van Rage Against The Machine, tierden de waterlanders welig. Tony Hawk is terug, people! En hij oogt, hoewel twintig jaar ouder, frisser dan ooit.

Wie net als wij opgegroeid is met de Hawkman en zijn iconische games zal eenzelfde warme gloed van nostalgie over zich krijgen wanneer je nog maar het introfilmpje ziet van deze remakes. Maar heimwee naar het verleden kan verraderlijk zijn. De hamvraag is dan ook: houdt Tony stand dezer dagen – of kan ie godbetert een nieuwe generatie skate-aficionado’s aanboren? Het antwoord zit verstopt in de naam van het volgende hedendaagse skatewonder: NyJAh Huston.


thps12

Ridicuul

Want niet enkel de oude knarren als Andrew Reynolds, Eric Koston en de peetvader van de ollie Rodney Mullen zijn opnieuw – overigens even verrimpeld als in het echt – van de partij, maar ook de jonge garde maakt haar opwachting. Bovengenoemde Nyjah onder meer, naast andere helden als Shane O’Neill, Tyshawn Jones, Leticia Bufoni en Lizzie Armanto (het huidige lief van onze Belgische trots Axel Cruysberghs). Met dit getalenteerde gezelschap rijg je de meest ridicule combo’s aaneen in de negentien levels die deze compilatie rijk is. Dus even een kleine waarschuwing: heb je je trucs het liefst zo authentiek mogelijk, dan is Skater XL/Session misschien een geschikter alternatief.

Au fond is Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 een hondstrouwe herwerking, die de visuals weliswaar naar hedendaagse hoogtes tilt, maar de zo gelauwerde kerngameplay van weleer vrijwel ongemoeid laat. Bedoeling is om in runs van telkens twee minuten een lijstje van uitdagingen te voltooien, gaande van een sick score behalen, over de letters S-K-A-T-E verzamelen tot een goed verstopte VHS-tape (om nóg maar eens te benadrukken hoe oud deze games – en wij dus ook – waren) zien te vinden.

Even simpel als verslavend én uitdagend, want het blijft een knap lastige klus om de halsbrekende christ airs, ghetto birds en casper flips schijnbaar oneindig aaneen te schakelen middels manuals en de uit de latere delen geplukte reverts en spine transfers. De voldoening is dan ook groot wanneer je de scoremeter richting 100.000 ziet aandikken, al is slechts één slecht getimede draaibeweging voldoende om dat malle combofestijn te verzieken.

tony hawk review

Grinden en blijven grinden

Hoewel een met unlockables doorspekte game anno 2020 weleens onderhevig zou kunnen zijn aan microtransactiebederf, trekt Vicarious Visions resoluut de oldskool, welja, grind-kaart. Gear voor je zelfgemaakte skater en XP sprokkelen doe je simpelweg door te blijven skaten en dat gaat lekker vlotjes. De ontwikkelaar mag zichzelf stilaan tot remake-koning kronen (cfr. Crash Bandicoot, Spyro the Dragon), want ook alles wat je verwacht van de multiplayermodus is in vol ornaat aanwezig (leve couch co-op!), net als het verrassend uitgebreide Create-a-Park-luik, dat je toestaat alles online te keilen. Heerlijk.

Extra wild zijn we ook van de soundtrack, die de klassieke punk-, rock- en hiphop-oorwurmen van Millencolin, Goldfinger, The Vandals en Naughty By Nature aanvult met raspaardjes als Machine Gun Kelly, The Ataris, American Nightmare en Strung Out. Gamen én headbangen tegelijk: het kan wel degelijk. Hoewel Tony Hawks virtuele alter ego de laatste jaren vooral te boek stond als wandelende grap zonder pointe, zorgen de jongens van Vicarious Visions voor eerherstel. En hoe! Deze remake moet je gewoon gespeeld hebben. Ontwikkelaars die hun oude proefstukken nieuw leven willen inblazen: kijk en leer.

9.0
  • visueel gelikt
  • speelt en voelt nog beter dan het origineel
  • veel unlockables
  • onsterfelijke soundtrack
  • niet elke originele track haalde het

BESLUIT

De perfecte remake bestaat n… O wacht, toch wel! Vicarious Visions haalt weer maar eens een diamant van onder het stof om ‘m nog meer te doen schitteren dan ooit tevoren. Moet je gewoon gespeeld hebben!

Een reactie achterlaten