fbpx

Theatrhythm Final Bar Line is de perfecte compositie voor Final Fantasy-fans

theatrhythm final bar line review

Getest op: Nintendo Switch
Ook beschikbaar op: PS4

Wie er net als ons vol ongeduld zat op te wachten, is ofwel doorwinterde Final Fantasy-fan of heeft een voorkeur voor niet alledaagse nichegames. Na bijna 10 jaar afwezigheid maakt Theatrhythm zijn comeback! Theat… wat? Theathrythm! Zowat het beste wat ons de afgelopen 12 maanden is overkomen.


Gitaarhelden

Maar goed, voor wie het nu in Keulen hoort donderen: deze reeks begon in 2012 op 3DS en was geslaagde mix van muziekspel en RPG in het Final Fantasy-universum. Vooraleer je als RPG-fan echter dolenthousiast richting winkel rent, geven we nog even mee dat het RPG-element eerder licht uitvalt. Maar gezien de aanwezige kwaliteit en kwantiteit van de muzikale gameplay, vormt dat in geen geval een probleem.

Vooraleer je je in je muzikale avontuur kan storten, moet je eerst je heldenteam samenstellen. Je krijgt de keuze uit personages die je kent uit enkele Final Fantasy-games. Elke held heeft zijn eigen statistieken zoals Magic en Agility, en behoort tot één van de archetypes zoals Summoner, Defender, Fighter, enzovoort.

Zodra je vier helden hebt geselecteerd, en enkele levels hebt gespeeld, leren je personages nieuwe vaardigheden aan. Sommige zijn identiek voor een bepaald archetype, andere zijn uniek voor het personage zelf. In totaal bevat de game meer dan 100 unieke personages, die je dus naar hartenlust kan inzetten en mixen om een perfect team mee samen te stellen. Maar wat doen die statistieken en vaardigheden dan precies?

 NSwitch TheatrhythmFinalBarLine 02

Drie soorten levels

In Theatrhythm heb er drie verschillende soorten levels. Je hebt Field, Battle en Event Music Sequences. De gameplay in de drie types komt voor een groot stuk overeen, met enkele noemenswaardige verschillen. Tijdens Field levels beweegt jouw team avonturiers automatisch doorheen een horizontale level terwijl jij als speler op de juiste momenten muzieknoten laat afspelen met de L- en R-knoppen, de control stick of een combinatie van andere knoppen. De Battle levels hebben dezelfde gameplay, maar zijn statisch, waarbij je dus niet beweegt maar wel tegen golf na golf vijanden probeert te verslaan. De Event levels zijn eigenlijk identiek aan de Battle levels, alleen komen de muzieknoten nu van boven naar onder, en niet van links naar rechts. Bovendien zijn noch jouw helden, noch monsters zichtbaar op het scherm, dat volledig gebruikt wordt om scènes uit de bijhorende game te tonen. Je speelt bij wijze live de soundtrack van een korte samenvatting van een volledige Final Fantasy.

NSwitch TheatrhythmFinalBarLine 01

Doelpubliek

Of je evenveel plezier uit dit soort game zal halen als ons hangt sterk af van twee factoren: hoe graag je muziek- en ritmegames speelt, en in welke mate je jezelf als fan van Final Fantasy en andere Square Enix RPG’s beschouwt. Heb je een meer dan gemiddelde interesse in beide elementen, dan is dit een no-brainer. Theatrhythm staat in dat geval voor tientallen, misschien zelfs honderden uren spelplezier.

Maar wat als je enkel van muziekgames houdt, maar geen affinteit hebt met Final Fantasy? Of vice versa? Dan is deze Theatrhythm nog steeds zijn aankoop waard. Heb je al ervaring met ritmegames zoals Lumines, Guitar Hero, Beat Saber of Taiko No Tatsujin, dan garanderen we je dat je ook Theatrhythm zal verslinden. Geef het een kans, speel de demo, en weet dat er nog meer dan 300 extra tracks je staan op te wachten in de full game.

Ben je grote Final Fantasy-fan, maar heb je maar weinig interesse om de muziek van de RPG’s te gaan simuleren aan de hand van wat ritmisch knoppen drukken, dan kunnen we wel begrijpen dat deze game niet meteen jouw interesse wekt. Het is voor deze doelgroep dat Square Enix ervoor gekozen heeft om Theatrhythm te voorzien met enkele zéér lichte RPG-elementen.

NSwitch TheatrhythmFinalBarLine 05

Goeie timing

We vieren dit jaar het 35-jarig bestaan van de Final Fantasy-reeks, en ook deze release kadert daar in. Het is dus zeker niet toevallig dat deze Theatrhythm (deel 3 voor wie de tel bijhoudt) een nostalgische game is geworden die mikt op de fervente fans. Nee, Theatrhythm kan je bezwaarlijk een RPG noemen, maar dankzij het upgraden van je personages en skills, de “quests” waarin je elke Final Fantasy-game muzikaal kan uitspelen en heel wat verzamelvoorwerpen – waaronder meer dan 1000 trading cards – wekt de game het gevoel op dat je je in de wereld van de legendarische RPG-reeks bevindt.

Echt leuk gevonden zijn de challenges die elke level met zich meebrengt. Je kan een level perfect uitspelen zonder die uitdaging aan te gaan, maar doe je hem wél, dan word je beloond met extra items en unlockables. Challenges kunnen gaan van het uitspelen van een level met een bepaald personage, het behalen van een bepaalde score, of het verslaan van de eindbaas met binnen een specifiek aantal seconden. De challenges variëren van easy peasy tot extreem lastige die je zelfs met een volledig opgewaardeerd team niet zomaar zal halen.

Dit alles zorgt ervoor dat Theatrhythm echt een game is die je uren en uren zal spelen, en dit wekenlang. De muziek blijft geweldig, en ook de gameplay benadert de perfectie. Hoe de makers er telkens in slagen om bij elke track bewegingen te vinden die natuurlijk aanvoelen, blijven we indrukwekkend vinden. Daarom noemen wij Theatrhythm zonder twijfelen een absolute aanrader en kijken we heel erg uit naar de DLC, die andere legendarische Square Enix games zoals Chrono Trigger, Nier en Secret of Mana zal introduceren. Het enige smet op het blazoen: deze DLC zal ietwat voorspelbaar met een flink prijskaartje komen. Laat dat echter de pret niet bederven, zelfs de basisgame bevat meer dan voldoende content om erg lang mee te gaan.

9.0
Theatrhythm Final Bar Line
  • enorm gevarieerde soundtrack
  • vloeiende, verslavende gameplay
  • gek veel unlockables
  • nostalgie ten top
  • veel songs als betalende DLC

BESLUIT

Theatrhythm Final Bar Line is de beste game in de muziekreeks. En als we eerlijk mogen zijn: ook één van de beste games die Square Enix de laatste jaren heeft uitgebracht. Ben je fan van Final Fantasy en/of muziekgames, dan moet je deze zo snel mogelijk in huis halen!

Een reactie achterlaten