fbpx

The Great Ace Attorney Chronicles is het beste deel sinds de originele trilogie

The Great Ace Attorney Chronicles

The Great Ace Attorney Chronicles is een verzameling van twee games die nooit eerder bij ons verschenen: The Great Ace Attorney Adventures & The Great Ace Attorney 2: Resolve. Aan het roer staat opnieuw Shu Takumi, schrijver van de gelauwerde originele trilogie. De verwachtingen bij de fans liggen dus torenhoog. Gelukkig lost de bundel deze voor een groot stuk in.

Victoriaans Londen

Phoenix Wright, het gezicht van de franchise, tekent niet present in the Great Ace Attorney Chronicles. In plaats daarvan kruip je in de huid van Ryonusuke Naruhodo, een beginnend advocaat én voorouder van Phoenix. Ryonosuke is een sympathieke kerel met het hart op de juiste plek en omdat hij nog een groentje is, leer je de kneepjes van het vak tegelijk met hem. Zo wordt de moeilijkheidsgraad langzaam maar zeker opgeschroefd.


Die keuze om met een propere lei te beginnen, kunnen we waarderen. Hoewel we enorme fan zijn van de originele trilogie, was het verhaal van Wright naar onze mening wel verteld. En met de keuze voor een nieuwe protagonist worden uiteraard ook een heleboel interessante nieuwe zijpersonages geïntroduceerd, zoals de zorgzame assistente Susato of de eervolle mentor Kazuma.

Dit alles speelt zich voornamelijk af in Victoriaans Londen eind 19e eeuw. De keuze voor deze setting speelt een grotere rol dan je op het eerste zicht zou denken. Zo speelt één van de eerste moordzaken zich af in een koets, maar ook DNA-onderzoek was in die tijd natuurlijk nog geen optie. Je zal dus op een andere manier moeten denken als je de onschuld van je cliënt wil aantonen. Daarnaast liet de tijdsperiode toe om een belangrijk nieuw fictief personage toe te voegen: Herlock Sholmes.

1800

Herlock Sholmes

Weetje: de reden waarom we hier in het westen zo lang op onze honger zaten terwijl Japanners al sinds 2015 van deze prequel konden genieten is door de introductie van Sherlock Holmes. Capcom wou problemen met auteursrechten liever vermijden en paste daarom de namen van ‘Herlock Sholmes’ en zijn kompanen aan. De introductie van Sholmes brengt ook meteen een nieuw spelelement met zich mee: tijdens onderzoeken geeft de beroemde detective vaak zijn visie op de feiten weer, maar meer dan eens laat hij een steekje vallen.

Het is dan aan de speler om via een vermakelijke ‘dance of deduction’ op een swingende manier de waarheid aan het licht te brengen. Vooral de muziek en de reacties van de personages werken op de lachspieren. Tegelijk merkten we dat er wel erg veel focus ligt op deze vooronderzoeken alvorens je in de rechtbank aan de slag mag. En laat nu net die rechtzaken hét sterke punt zijn waar de Ace Attorney franchise zich onderscheidt van vele andere visuele novelles. Het kwam meermaals voor dat we drie of meer hoofdstukken op onderzoek waren, terwijl het echte proces dan nog moest beginnen. En dat had voor ons toch een stuk korter gemogen.

175540745 946091619485397 1982316615972391651 n

Strenge jury

Ook in de rechtzaal valt er voor veteranen wat nieuws te beleven. Uiteraard blijft de sterke basis behouden: als advocaat probeer je de waarheid te achterhalen door getuigenissen grondig te bestuderen en onwaarheden te weerleggen met bewijsmateriaal. Dit keer wil je echter niet alleen de rechter overtuigen, maar dien je ook rekening te houden met de jury bestaande uit zes kleurrijke figuren.

Het blijft Ace Attorney natuurlijk en hoewel er vaak zwaarwichtige feiten de revue passeren, is de kenmerkende humor nooit ver weg. Zo zetelt de ene keer een Russische dictator in de jury, dan weer een dove bejaarde. In tegenstelling tot de rechter die je met echte bewijsstukken wil overtuigen, zijn de juryleden eerder te beïnvloeden door op hun gemoed te spelen. Dit zorgt voor meer afwisseling binnen de rechtzaken dan in de vroegere delen. Ook nieuw: tijdens de getuigenissen wil je ook mensen die niet aan het woord zijn in de gaten houden. Op basis van hun niet al te subtiele reacties kan je weer inpikken en voor je het weet komen er zo weer nieuwe feiten aan het licht.

Zoals we al aangaven: de rechtzaken zijn dé aantrekkingskracht van de reeks en het blijft gewoon fantastisch om ‘OBJECTION!’ te schreeuwen wanneer je een getuige op een leugen betrapt. Toch vonden we ook hier dat het verhaal soms aan een slakkentempo vooruitgaat. Zo wordt een zaak waarin stereoscopische 3D-fotografie een belangrijke rol speelt onnodig langer gemaakt door de werking van deze technologie meermaals uit te leggen. Bovendien kan je nu niet meer zoals vroeger tussen de rechtszaken door nog even op onderzoek, waardoor deze segmenten nog langer aanvoelden.

the great ace attorney chronicles 3

Speelt als een goed boek

Een waarschuwing voor nieuwe spelers die niet graag lezen: ongeveer 95% van dit spel bestaat uit geschreven dialogen. Er is dus zo goed als geen stemmenwerk in dit spel. Wie daar moeite mee heeft, laat deze game dus beter links liggen. Hoewel de originele trilogie nog steeds de beste is, vonden we deze The Great Ace Attorney dankzij de originele setting en karakters én dankzij de nieuwe gameplay toevoegingen toch beter dan de overige mainline Ace Attorney spellen.

Bekijk dit spel dus zeker niet als een spin-off omdat de bekende Phoenix Wright niet van de partij is want de kwaliteit ligt hier hoger dan in diens recente games. Ook grafisch is dit natuurlijk een stukje mooier dan alle spellen hiervoor, maar vooral op muzikaal vlak is dit spel echt genieten. De eerdere deuntjes uit de franchise waren prima maar deze soundtrack beluisterden we zelfs in de auto lang na het uitspelen.

Veel waar voor je geld

En uitspelen, daar ben je wel even mee bezig. Wij klokten af op maar liefst 50 uur! Capcom brengt deze verzameling voor de schappelijke prijs van €40 op de markt, en voor €20 extra krijg je daarbij ook nog eens de originele trilogie als je die hebt gemist. Dat is absurd veel waarde voor je geld en een enorme aanrader.

Er werden ook wat extraatjes aan het spel toegevoegd: wat artwork, een aparte muziekspeler en alternatieve outfits voor de hoofdrolspelers. Het leukste vinden we nog de commentaar van het ontwikkelteam zodat je een blik achter de schermen krijgt bij elk hoofdstuk. En nog een laatste primeur voor de reeks: je kan nu ook ‘story mode’ aanzetten. Dan speelt het spel zichzelf en kan jij toekijken hoe het verhaal zich verder ontwikkelt. Leuk voor de luie speurders onder ons, alleen deactiveer je daardoor ook de trophy-functie als je op de PlayStation 4 speelt.

7.8
  • 2 games aan een budgetvriendelijke prijs
  • introductie van de jury
  • Dance of Deduction toevoeging tijdens onderzoeken
  • nieuwe unieke personages en setting
  • beste muziek uit de franchise
  • sommige rechtszaken duren te lang
  • weinig afwisseling tussen rechtszaak en onderzoek

BESLUIT

The Great Ace Attorney Chronicles is simpelweg de beste Ace Attorney sinds de originele trilogie. Het klinkt misschien wat vreemd, maar als de game 10 uur korter was geweest, dan was de score een pak hoger. Nu werden vele geniale stukjes afgewisseld met saaie momenten waar we zo snel mogelijk doorheen wilden klikken.

Een reactie achterlaten