fbpx

The Devil in Me biedt vooral veilige gruwel

the devil in me review 0

Met The Devil in Me zijn we aanbeland aan het vierde deel van de The Dark Pictures saga. Vlak voor de zomer liet Supermassive zijn episodischehorroreeks even links liggen en scoorde met de horrorkampeertrip The Quarry. Misschien daarom dat deze The Devil in Me eerder aanvoelt als een veilig stapje terplekke.

Henry Howard Holmes

Voor dit avontuur baseerden de makers zich op Henry Howard Holmes, één van de eerste gedocumenteerde seriemoordenaars. In Chicago opende Holmes het World’s Fair Hotel tijdens de wereldtentoonstelling van 1893. Het hotel was ontworpen met het doel om bezoekers gemakkelijk van kant te kunnen maken. Zo’n 100 raamloze gas(ten)kamers, verborgen gangen, geluidsdichte muren en verbrandingsovens in de kelder.


Tijdens de intro krijg je Holmes ook echt aan het werk te zien, nadien maak je een tijdsprong naar het heden. Een groepje documentairemakers ontvangt een mysterieuze uitnodiging om een replica van het moordkasteel te bezoeken. Al snel merken ze dat er veel meer aan de hand is dan ze oorspronkelijk konden vermoeden en start hun nachtmerrie.

devil in me review

Terug naar de roots

Voorganger House of Ashes liet een wrange nasmaak na. Enerzijds was het spel op technisch vlak een verbetering, anderzijds werd de horror ingeruild voor meer actie. Ontwikkelaar Supermassive Games keert nu terug naar de horrorroots. Meer nog: dit deel is wat dat aspect betreft het beste deel uit de reeks. De spanning wordt geleidelijk aan opgebouwd en de sfeer is beklemmend.

Bovendien moet je vaak onmogelijke keuzes maken die ons deden terugdenken aan de oude Saw-films. Zo laat de mysterieuze antagonist je meermaals de keuze welk personage uit de filmploeg je wil opofferen aan zijn sadistische spelletjes. Lang kan je er in ieder geval niet over nadenken: twijfel je te lang hakt de moordenaar de knoop door en overleeft niemand de slachting.

devil in me review 2

Weinig vernieuwend

Naar goede Dark Pictures-gewoonte variëren de personages van matig interessant tot erg irritant. Hoewel het verhaal een boost heeft gekregen, blijf je weinig voeling hebben met de getormenteerde personages. En dat kan stukken beter. De ontwikkelaars hebben wel voor een tikje vernieuwing gezorgd: elk personage heeft nu zijn eigen inventaris heeft met tools. Naast de standaard zaklamp, beschikt geluidsvrouw Erin bijvoorbeeld over een microfoon om door muren te luisteren. Zakenman Charlie kan dan weer kasten en deuren openmaken met zijn betaalkaart.

Veel voegt deze inventaris echter niet toe en bovendien laat de game weten wanneer het tijd is om je tools te gebruiken. Puzzelliefhebbers worden niet op hun wenken bediend: naast het gebruik van het inventarissysteem bestaan puzzels vooral uit het verplaatsen van kratten zodat je naar het volgende gebied kan klimmen. En dat hebben we al duizend keer eerder in andere titels gezien.

The Devil in Me review 1

Multiplayer is leuker

The Devil in Me is net zoals z’n voorgangers leuker met vrienden. De reden ook waarom ze de multiplayermodus als eerste optie voorschotelen. Hoewel het verhaal hetzelfde blijft, is het interessant om te zien welke keuzes je vrienden maken. Steken ze je een mes in de rug of helpen ze wanneer het erop aankomt?

De multiplayer kan je online met twee spelen of lokaal met vijf vrienden en moet je elkaar de controller doorgeven. Dat de keuzes dit keer vaak gruwelijker gevolgen hebben dan voorheen, maakt de multiplayer des te vermakelijker. Volgens ons dé manier om het meeste spelplezier uit The Devil in Me te halen.

Na zeven uur heb je het einde bereikt. Qua herspeelbaarheid zal je merken dat jouw keuzes niet zoveel impact hebben op het verloop van het verhaal. Het einddoel ligt vast, alleen het aantal personages dat het einde halen hangt af van jouw keuzes. Of van de snelheid waarmee je quicktime events kan indrukken uiteraard.

The Devil In Me serveert vooral meer van hetzelfde. Maar toch blijven we met een fijn gevoel achter. Vooral dankzij het beklemmende horrorsfeertje dat dit keer helemaal goed zit. Fans van de serie weten wat ze mogen verwachten, maar wie op zoek is naar grondige aanpassingen sinds Until Dawn, moeten we teleurstellen.

7.1
The Devil in Me
  • geslaagde Saw-injectie
  • fun met vrienden
  • leukste horror van de saga
  • baby mode puzzels
  • weinig echte verhaalinput
  • vervelende stereotiepe personages

BESLUIT

The Devil in Me is een veilige verderzetting van de reeks. Weinig tot geen vernieuwingen, al zit het horrorsfeertje dit keer wel terug goed.

Een reactie achterlaten