fbpx

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury is meer dan een fantastische heruitgave

bowsers fury review

Het is alweer acht jaar geleden dat Super Mario 3D World op de Wii U verscheen. Hoog tijd om na Super Mario U Deluxe en 3D All-Stars ook deze Mario-platformer naar de Switch te brengen, moet Nintendo gedacht hebben. Gelukkig gaan ze dit keer een stapje verder en krijgen we nu twee games voor de prijs van één. Of toch bijna.

SuperMario3DWorld BowersFury Overview meowvlous carousel img 03

Super Mario 3D World

Laten we het eerst over de hoofdbrok van deze bundel hebben. Super Mario 3D World ontving destijds lovende kritieken op Wii U en dat was helemaal terecht. Het is zowat de enige consoletitel van de populaire loodgieter die balanceert tussen 2D- en 3D-cameraperspectief. En die combinatie van oud en nieuw, werkt nog steeds.


En dan is er nog die enorme variatie in omgevingen. Of kennen jullie een andere Mario-game waarin je achtereenvolgens een bezoek brengt aan een casino, kan surfen op een dinosaurus of even tot rust komt in een Japanse dojo? Tussendoor kan je aan de slag met enkele Captain Toad puzzellevels, die toen zo in de smaak vielen, dat Nintendo er later een volledige game aan wijdde.

Om voorganger Galaxy te evenaren, trok Nintendo nog veel meer uit de kast. Super Mario 3D World heeft wat ons betreft de vetste power-ups ooit de Mario-franchise. Al in het eerste level kan je de gloednieuwe kattenoutfit aantrekken en zo muren beklimmen, vijanden te lijf gaan met je klauwen en je sprongen preciezer timen. En dan is er nog de kersen power-up waardoor je niet één maar meerdere Mario’s tegelijk bestuurt. Geloof ons, Nintendo bewaarde alle beste power-ups voor deze titel.

SuperMario3DWorld BowersFury Overview meowvlous carousel img 01

Multiplayer Mayhem

Nintendo heeft de ervaring zo authentiek gelaten: Super Mario 3D World is ook op de Switch niet de langste of de moeilijkste. Echt moeilijk wordt het nooit en je kan de game in zo’n vijftien uur uitspelen. Verdubbel dat getal gerust als je alle verborgen sterren en stickers wil verzamelen.

Die speelduur wordt ook aanzienlijk verlengd dankzij de multiplayer die nu ook online is. Nooit begrepen waarom dit op Wii U niet kon, maar goed. Naast Mario kan je ook lokaal en online aan de slag met Luigi, Toad en prinses Peach. Maar liefst vier spelers kunnen tegelijk samenwerken om de levels tot een goed einde te brengen.

Al is samenwerken misschien niet het juiste woord, want uit ervaring weten we dat het vaak veel leuker is om elkaar te saboteren. De finish halen blijkt vaak een bijkomstigheid naast het stelen van alle power-ups, je teamleden een duwtje richting afgrond geven of zo snel mogelijk wegrennen zodat de traagste speler uit beeld loopt. Super Mario 3D World blijft een ijzersterke platformer en krijgt dankzij deze re-release een best geniale expansie erbij.

SuperMario3DWorld BowersFury Overview rising scr 02

Godzilla Bowser

Bowser’s Fury is een volledig nieuw avontuur dat qua verhaal aansluit op 3D World, maar qua speelstijl meer gelijkenissen vertoont met Super Mario Odyssey. Nintendo ging dit keer helemaal los, want Mario kan nu veranderen in Giga-Kat-Mario. Waar dat goed voor is? Het is de enige manier om die kolossale Fury Bowser, die als een Godzilla door de katteneilanden trekt, te verdrijven. Dat Godzilla Bowser de show steelt in deze uitbreiding is dan ook een understatement.

Fury Bowser is zo heerlijk angstaanjagend dat zelfs Bowser Jr. besluit mee te gaan op je avonturen om zijn vader tot andere inzichten te brengen. Dankzij de slimme toevoeging van Bowser Jr. kan je Bowser’s Fury in lokale co-op spelen met zijn tweetjes. Wanneer je het avontuur liever alleen beleeft, kan je instellen in welke mate een AI bestuurde Bowser Jr. je helpt. Wij kozen voor zo weinig mogelijk hulp, waardoor Junior slechts sporadisch zelf een vijand afmaakte en af en toe een verborgen schat aanwees.

SuperMario3DWorld BowersFury Overview rising scr 01

Kattenzonnen

In deze enorme speeltuin gaan Mario en Bowser Jr. op zoek naar kattenzonnen, die je op allerlei manieren kan verzamelen. Maar zoals gezegd komt Fury Bowser geregeld roet in het eten gooien en verandert de vrolijke eilandsfeer in een duisternis waar zelfs de anders vreedzame kattenvrienden zich tegen je keren. Op dat moment moet je de kattenbel luiden en begint het giga-gevecht tussen beide rivalen. Tijdens deze showdown gebeurt er zoveel tegelijk op je scherm, dat onze arme Switch het niet altijd even goed kon verwerken en dat uitte zich af en toe in wat framerate problemen. Niet heel storend, maar het valt op.

Bowser’s Fury is opnieuw niet bijster lang. Het kost je vijf uurtjes om uit te spelen, maar je zal je geen moment vervelen. We hadden eerlijk gezegd niet verwacht dat de kwaliteit van deze uitbreiding zo hoog zou liggen. Nintendo experimenteert hier met het creëren van een naar Mario normen best grote speelwereld. Het een ‘open wereld’ noemen zou overdreven zijn, maar het gaat wel die richting uit.

bowsrs fury

Kopen of niet?

Heb je nooit een Wii U gehad? Dan moet je zeker deze combo voor de Switch aanschaffen. Zowel Super Mario 3D World als Bowser’s Fury staan garant voor uren platformplezier van de bovenste plank. Voor wie Super Mario 3D World in het verleden al kapot speelde, is deze bundel de enige manier om Bowser’s Fury te spelen. En 60 euro’s neertellen voor 5, max 10 uurtjes spelplezier, da’s best prijzig.

In een ideale wereld brengt Nintendo deze Bowser-uitbreiding ook gewoon als aparte download uit. Aan een lagere prijs dan. Maar de wetten van de economie en die van de gameindustrie hebben ons geleerd dat dit een weinig waarschijnlijk scenario is. En toegegeven, de nostalgietrip naar de Wii U klassieker is zijn prijs wel waard. Wij hebben alvast opnieuw heel hard genoten van Mario’s kattige avonturen en vermoeden dat de meeste spelers met evenveel plezier opnieuw deze 3D World zullen induiken.

9.0
  • concept van Bowser’s Fury is vet!
  • enorme afwisseling in leveldesign
  • de leukste power-ups uit de Mario franchise
  • eindelijk online multiplayer
  • Bowser’s Fury als aparte dowload aanbieden was lief geweest

BESLUIT

Super Mario 3D World blijft ook op de Switch een fantastische platformer en met Bowser’s Fury erbij is het totaalpakket absoluut een aanrader. Een must-play voor nieuwkomers en voor wie al eerder het kattenpak op Wii U aantrok. Want het is je enige kans om die kortere, maar best geniale Bowser's Fury te spelen.

Een reactie achterlaten