fbpx

Studie: Gamen kan tot gehoorschade leiden

hoorschade gaming

Volgens een nieuwe studie kan gamen tot gehoorschade leiden. Onderzoekers hebben gamers in de VS, Europa, Azië en Australië onderzocht en in de meeste gevallen hebben ze het geluid vaak veel te hard opstaan.

Het onderzoek dat gepubliceerd werd in BMJ Public Health onderzocht de geluidsniveau’s van zo’n 50.000 gamers in verschillende omstandigheden. In veel gevallen oversteeg het geluidsniveau dat van 80 dB, de grens die als veilig wordt beschouwd voor het gehoor.


Volgens de onderzoekers komt dat omdat gamers vaak koptelefoons op hebben die het geluidsniveau gemakkelijk overschrijden. Maar ook wanneer gamers samenzitten in bijvoorbeeld gaming centers die in Azië ontzettend populair zijn, registreerden de onderzoekers schadelijke geluidsniveaus.

Gamen op mobiele apparaten blijkt het veiligst te zijn voor het gehoor omdat smartphones het geluidsniveau begrenzen. Wie op consoles speelt heeft het geluid veel vaker te luid staan.

Of je gehoor op lange termijn schade zal ondervinden, hangt volgens de studie ook af van hoelang je gamet. Een geluidsniveau van 80 dB is safe voor volwassenen, zolang  je niet langer dan 40 uur per week speelt. Haalt je gamegeluid 89 db dan mag je maar 5 uur per week gamen.

Voor kinderen mag je die tijd door vier delen: 13 uur gamen aan 80 dB, anderhalf uur wanneer het geluidsniveau 89 dB is. Ook plotse geluidspieken zoals in-game ontploffingen kunnen voor schade zorgen.

Dus ons advies: zonder gaming headset spelen of het gewoon wat achter zetten.

Een reactie achterlaten