fbpx

Studie: ‘Belgische wetgeving omtrent lootboxen faalt enorm’

Lootbox

Toen enkele jaren geleden commotie ontstond over lootboxen in videogames, schoot de Belgische overheid snel in actie om ze te weren uit onze games. Lootboxen vielen volgens de Belgische wethouder onder gokspelen en zijn dus verboden onder de 18 jaar. Een nieuwe studie brengt echter aan het licht dat de wetten helemaal niet nageleefd worden.

De toenmalige wetgeving stelde dat lootboxen gelijkgesteld worden aan gokken, aangezien spelers of kopers nooit een duidelijk zicht hebben op de inhoud van een lootbox. Verschillende uitgevers voegden daarom ‘winstkansen’ toe die het kanspercentage bekendmaakten om een bepaald item uit een lootbox te scoren.


Anders uitgevers zoals Activision Blizzard beslisten echter geen risisco’s te nemen en games met lootboxen in België niet uit te brengen. De mobile game Diablo Immortal bijvoorbeeld is om die reden niet beschikbaar in ons land.

Toch zijn er volgens de studie tal van mobiele games die nog steeds ongecontroleerd lootboxen beschikbaar stellen voor de spelers. Zo heeft een nieuwe studie de populairste mobiele games van België onderzocht. Daaruit bleek dat meer dan 80% van die populaire mobile games nog steeds lootboxen aanbiedt op een manier die illegaal is in België.

De studie van de Universiteit van Kopenhagen concludeert dat het halfslachtig lootbox-beleid in België opnieuw geëvalueerd moet worden en de controle beter moet. De lootbox ban creëert een vals gevoel van veiligheid, aangezien jonge kinderen nog steeds toegang hebben tot allerlei mobile games met lootboxen.

Het verbod op lootboxen heeft volgens de studie ook een negatief effect. Zo ontstaat er ongelijke concurrentie tussen ontwikkelaars die de wet naleven en zij die dat niet doen. Terwijl grote uitgevers de regels volgen, zijn het kleinere developers die de wetten aan hun laars lappen.

Bovendien is er ook nog het ‘verboden fruit’ effect, waarbij spelers manieren gaan zoeken om toch games met lootboxen te kunnen downloaden. En dat is volgens de studie dweilen met de kraan open. Zo kunnen maatregelen gemakkelijk omzeild worden onder andere door VPNs. De studie stelt daarom voor het volledige beleid te herbekijken.

Een reactie achterlaten