fbpx

Street Fighter 30th Anniversary Collection

Wie heeft net als wij ettelijke minpunten in die Street Fighter II-arcadekasten gedropt om toch maar je naam (of tenminste drie letters ervan) in de ranking boards zien te verschijnen? Als je nu met beide handen omhoog zit én een nostalgische traan in je ooghoek, dan moet je deze Street Fighter 30th Anniversary Collection in huis halen. En snel.


Fan service

Met deze knoert haal je de meest complete evolutie van de reeks sinds de beginjaren in huis. Alle versies van Street Fighter I, II, III en Alpha werden in deze 30th Anniversary Collection gebundeld, enkel Alpha 2 Gold en Alpha 3 Upper uit de PS2 Alpha Anthology ontbreken. Maar laat ons eerlijk zijn; geen haan die daarnaar kraait. Geen slechte deal voor 40 euro, vooral als je weet dat je hiermee geen emulatie krijgt van de oude consoleversies, maar wel de oude arcadekastversie uit de arcades van weleer. Beginnelingen zullen hun tanden stukbijten, want de moeilijkheidsgraad ligt een stuk hoger en dat betekent één ding: je zal je stinkende best moeten doen om hier in de rankings terecht te komen.

Dit vinden we erg fijn: naast 12 games, haal je ook een gans Street Fighter-museum aan snufjes, weetjes en content in huis waar je uren kan in vertoeven. Letterlijk: in het museum kan je voor elk personage, history en zelfs de making of alle artwork en timelines bezichtigen. Of de soundtrack van alle games herbeluisteren. Vrij compleet dus, en een echte must voor wie al van in de beginjaren aan de slag ging met de vechtreeks. Je vindt ook bij zowat elke titel een aantal wist-je-datjes terug, zodat hier en daar ook de kruisbestuiving met bijvoorbeeld Final Fight duidelijker wordt. Knap.

Spastische klauwen

Maar de echte knokkers komen natuurlijk voor het vuistenwisselen en ook daar krijg je een shitload aan content, modes en mogelijkheden om alles naar je eigen voorkeuren te bekijken of spelen. De arcade mode is de standaard ‘verhaal’-modus (nu ja) en in de versus-mode daag je een vriend uit om tegen elkaar te knokken op hetzelfde scherm. De training mode laat je je beste moves oefenen op een dummy tegenstander en de online mode laat je los gaan tegen tegenstanders wereldwijd. Die laatste kan je echter maar gebruiken voor Street Fighter II Turbo, Street Fighter II Hyper Fighting, Street Fighter Alpha 3 en Street Fighter III Third Strike. Je hebt daarbij ook telkens de keuze uit ranked of casual matches, waarbij je dus al dan niet voor de leaderboards gaat. Bij elke mode kan je ook kiezen wat je precies op je scherm wil zien: een filter met de arcade-versie of de tv-versie, al dan niet compleet met arcadekast-rand, wide screen of full screen. Erg lekker hoor.

Deze verzameling is veel bang voor je buck. Maar bedenk wel dat een fight stick noodzakelijk is om hier het maximum uit te halen. Zo niet riskeer je een spastische klauw of (nog erger) je JoyCon kapot te rammen in de hoop die Shoryuken eruit te puren. Topcollectie en het schetst een prachtig beeld van de evolutie van de reeks. Enkel zonde dat Street Fighter IV, V en al zijn varianten nog ontbreken. Misschien een ideetje voor een Anniversary Collection deel 2?

8.0
  • Street Fighter heaven
  • museum van de reeks
  • cabinet versies
  • fight stick noodzakelijk

BESLUIT

Zoveel mogelijkheden en content dat deze collectie een must-have is voor fans van het genre of nostalgische zielen. Nieuwkomers kunnen meteen ervaren hoe bikkelhard games vroeger waren.

Een reactie achterlaten