fbpx

Sony krijgt boete van €13.5 miljoen voor sabotage third-party controllers

PS4 controller sony monsterboete

De Franse overheid heeft Sony een boete opgelegd van maar liefst 13.5 miljoen euro. De uitgever zou zijn marktpositie misbruikt hebben om third-party PS4-controllers te saboteren en dus oneerlijke concurrentie te creëren.

Volgens de Autorité de la Concurrence heeft Sony de Franse concurrentiewet geschonden op twee vlakken. Zo zou Sony in 2015 technische maatregelen ingevoerd hebben om namaakproducten te bestrijden. Die software updates voor de PS4-controllers zorgden ervoor dat third-party controllers minder goed werkten en vaker uitvielen na systeemupdates.


Daarnaast maakte Sony het third-party fabrikanten lastig om deel te nemen aan het PlayStation licentieprogramma. Alleen fabrikanten die deelnamen aan het Sony Partners programma, konden een PlayStation licentie bemachtigen om third party controllers op de markt te brengen.

Sony weigerde echter om te communiceren wat de precieze criteria waren om deel te kunnen nemen aan dat Sony Partners programma.

De Franse regulator concludeert dat Sony’s op deze manier de merken van third-party fabrikanten heeft geschaad. Ook verhinderde Sony zo dat zij hun afzetmarkt konden uitbreiden.

Sony zelf heeft nog niet gereageerd op de boete.

Een reactie achterlaten