fbpx

Sega Mega Drive Classics

Fan zijn van SEGA, het is altijd een levensstijl geweest die niet voor iedereen is weggelegd. Jarenlang durfde de uitgever/ontwikkelaar de competitie aan te gaan met Nintendo, Atari en Sony, maar zelden of nooit werden hun games of consoles even populair als die van de concurrentie. Toch zorgde de underdogpositie en de eigentijdse attitude van het bedrijf ervoor dat heel wat gamers over de hele wereld fan voor het leven werden. Hun populairste console, de 16-bit Mega Drive, had misschien geen Mario, Pac-Man of Donkey Kong, maar had – zo bewijst deze Sega Mega Drive Classic – verdorie heel wat toppers in zijn catalogus!

Ultrasonisch vertier

Typisch aan de Mega Drive, was de heel unieke chipset voor geluiden en muziek. Een SEGA-game uit de jaren ’90 herken je bijna vanaf de eerste geluidseffecten. Natuurlijk zijn de deuntjes uit Super Mario World, Final Fantasy IV of Donkey Kong Country een pak iconischer, maar de Mega Drive had zijn heel eigen smoelwerk; mede dankzij die eigenzinnige klanken. Na pogingen met Wonder Boy en Alex Kidd, duurde het wel tot de doorbraak van Sonic The Hedgehog vooraleer SEGA een hit te pakken had die echt wereldwijde faam zou behalen. Uiteraard staan er meerdere Sonic-games op deze compilatie, al ontbreekt het derde deel helaas wel.

Tijd om daarover te zeuren is er niet, want deze verzameling bevat maar liefst 50 games. Sommige zijn pure arcadegames zoals Golden Axe of Space Harrier II. Andere zijn vreemde creaties als Bio-hazard Battle, Toejam & Earl of Comix Zone, die aantonen hoe creatief vroege game developers al konden zijn. En natuurlijk zitten er ook enkele echt epische RPG’s tussen. De twee Shining Force games en drie Phantasy Stars zijn op zich al voldoende voor meer dan 60 uur gameplezier. Met de volledige Streets of Rage trilogie, Landstalker en Gunstar Heroes als toetje, bevat dit spel ook enkele games die terecht klassiekers worden genoemd. Zonde is het ontbreken van race- en sportgames. Virtua Racing of Super Monaco GP hadden zeker niet misstaan, maar we snappen de keuzes grotendeels wel.

Galerij der groten

Een knappe collectie games, al zijn er ook enkele minpuntjes. De echte gemiste kans is volgens ons het gebrek aan extra’s om de games meer in de verf te zetten. Ja, sommige games kregen leader boards, online multiplayer of challenges waarbij je bijvoorbeeld een level in gespiegelde vorm moet finishen. Maar los van de games zelf was het mooi geweest mochten er bijvoorbeeld oude promotiefilmpjes van SEGA op dit schijfje hebben gestaan, of advertenties uit magazines, interviews, enzovoort. Het zou dit hebbeding er nog een pak nostalgischer op gemaakt hebben.

Daarnaast merkten we bij sommige titels bepaalde audiovisuele glitches, die misschien wel te wijten zijn aan de emulatiesoftware. We zeggen misschien, omdat we het enkel zouden kunnen testen door alle games ook nog eens op een échte Mega Drive te spelen en te vergelijken, maar dat was helaas onbegonnen werk voor deze review. Gelukkig blijft de game extra lang boeiend dankzij een aantal inventieve challenge modes én Trophies, waarvan sommige veel te gemakkelijk haalbaar zijn. Onze conclusie blijft alleszins wel positief: een mooi aanbod aan games uit een ander tijdperk. Games die bovendien vandaag de dag nog perfect entertainend zijn.

7.5
  • nostalgie ten top
  • enkele rasechte klassiekers
  • Streets of Rage
  • niet altijd perfect
  • weinig extra's

BESLUIT

Voor zijn lage prijs en mooi aanbod aan gevarieerde games, verdient SEGA Mega Drive Classics absoluut een pluim. SEGA is meer dan alleen nostalgie.

Een reactie achterlaten