fbpx

Scott Pilgrim vs. the World: na 6 jaar eindelijk terug

Scott Pilgrim

Onvoorstelbaar dat het intussen al 10 jaar geleden is dat Scott Pilgrim vs. the World: The Game op ons werd losgelaten. Nog frappanter: na een releatief succesvolle launch verdween de game in 2014 spoorloos uit alle downloadstores. Wegens licentieproblemen. Met deze Complete Edition maakt de beat’em up eindelijk zijn comeback.

Scott Pilgrim review


Streets of Rage

We worden overspoeld door remakes, remasters en complete editions en eerlijk: ze moeten al van ver komen om ons nog warm te krijgen. Scott Pilgrim werd oorspronkelijk uitgebracht als game bij de film Scott Pilgrim vs the World, en die was dan weer gebaseerd op de graphic novels van Bryan Lee O’Malley. De gameversie sloeg zich meteen een weg in de game-annalen dankzij zijn 16 bit-retro look, coole BGM-soundtrack en vette old school knokactie.

Door de vele knipogen naar klassieke games zoals bijvoorbeeld Streets of Rage, werd hij zelfs een instant klassieker. Wij glimlachen bijvoorbeeld nog steeds elke keer we de ‘wereldkaart’ van Toronto te zien krijgen, compleet in de vorm van die in Super Mario World. Het verhaal is daarenboven zo van de pot gerukt dat het weer goed werd: Scott moet het opnemen tegen de zeven slechte ex’en van zijn lief Ramona. En elk van hen had een duivels kantje dat ze doorheen hun level opvoerden.

scott pilgrim review 2

RPG onder de kap

Deze complete edition bundelt de oorspronkelijke game met alle DLC-content, zodat je meteen aan de slag kan met Scott Pilgrim, Ramona Flowers, Knives Chau en Steven Stills. De graphics en muziek bleven ongewijzigd, maar de klassieke arcade beat ‘em up side-scrolling actie is nog altijd even geweldig als 10 jaar geleden, ook al zijn we intussen verwend geweest door bijvoorbeeld Streets of Rage 4.

Het RPG-tintje geeft deze Scott Pilgrim zijn uniek kantje. Je health wordt bijvoorbeeld niet in hartjes of een levensmeter uitgedrukt, maar in HP (health points). Je GP (Gut Points) zorgen er dan weer voor dat je sneller recht kan na een rake klap. Ze worden daarbij omgezet in HP, of je kan ze gebruiken voor een super aanval.

Met de munten die je op je pad verzamelt, kan je dan weer in de talrijke in-game stores eten kopen om je speed, strength, willpower of defense te verbeteren. De leercurve is best steil in het begin, maar eens je het snapt, speelt het ongelooflijk vlot. Je kan je personage levelen en zo nieuwe moves leren, zodat de game steeds dieper graaft.

ScottPilgrim05

Zombie mode

De verhaalmodus is best kort: reken zo’n 3-4 uurtjes om alle zevel levels te doorlopen. Maar gelukkig blijft het daar niet bij. Je kan immers ook aan de slag met Dodge Ball, wat exact is wat het klinkt. Meest geslaagd is echter de survivalhorrormode waairn je het zo lang mogelijk moet zien uit te houden tegen talloze versies van Zombie Jerry en Zombie Lucy uit level 6. Leuke extra die de korte speelduur iets langer maakt.

Je kan alle modes steeds in co-op spelen, tot vier spelers. En dat blijft de grote aantrekkingskracht van deze Scott Pilgrim vs. the World. Niks zo leuk als samen de baddies van het scherm te knallen en dat het in deze tijden ook online kan, vinden we niet meer dan normaal. Het lijkt er bij momenten zelfs op dat de levels uitsluitend ontworpen zijn om samen met vrienden te doorlopen, waardoor einzelgängers het wat lastiger zullen hebben. Maar goed,

7.9
  • ideale game voor couch co-op
  • vette survival horrormode
  • heerlijke chiptune soundtrack
  • best kort
  • steile leercurve
  • niet altijd geschikt voor solospelers

BESLUIT

Scott Pilgrim is misschien al oud, maar nog niet verouderd. Die old school beat ‘em up-actie met RPG-elementen, levert ook na 10 jaar nog vuurwerk af. Al is die van korte duur. Snel drie vrienden verzamelen dus om die ex-vriendjes een koekje van eigen deeg geven.

Een reactie achterlaten