fbpx

Riot Games voor de rechter wegens discriminatie

Riot

Een voormalige en een huidige werknemer van Riot Games, de ontwikkelaar van League of Legends, hebben de studio voor de rechter gesleept voor discriminatie tegen vrouwen.

De klachten kwamen aan het licht toen website Kotaku.com zo’n drie maanden geleden een artikel publiceerde over de seksistische ‘Bro Culture’ op de werkvloer van Riot. Sindsdien raakten een waaier aan wantoestanden bekend.


Specifiek handelt de rechtszaak van de twee werknemers over de neerbuigendheid van de studio tegen vrouwen. Zo maken mannen bij een sollicitatie meer kans maken op een job, ook al had een vrouwelijke kandidaat exact dezelfde kwaliteiten. Voorstellen van mannelijke werknemers tijdens meetings doen het altijd beter. Verder is er ook seksuele intimidatie en ongepast gedrag.

De rechtszaak spreekt bijvoorbeeld over een mailketting, waarbij mannen fantaseren over seks met een vrouwelijke collega. Eentje van hen vermeldt in de mails dat de dame perfect zou zijn voor een one-night-stand om haar daarna nooit meer te bellen.

Vreemd genoeg heeft Riot Games sinds de verschijning van het Kotaku-artikel een clausule toegevoegd aan de website, waarbij de studio een neutrale positie inneemt bij het aanwerven van nieuwe werknemers. Ook beweert de werkgever nu dat ‘elke beschuldiging ernstig genomen wordt en uitgebreid onderzocht wordt. Riot wil namelijk een werkplaats zijn waar iedereen op zijn best is.’

Iets waar werknemers Melanie McCracken en Jessica Negron absoluut niet mee akkoord gaan. In de rechtszaak laten beide dames weten dat ze minder betaald kregen dan mannelijke collega’s met exact dezelfde job. Volgens beide aanklagers moeten werknemers van Riot Games ook ‘core gamers’ zijn. Een term die haast nooit aan vrouwelijke werknemers gegeven wordt. Volgens de dames verbergt het woord de ongeschreven regel om mannen voor te trekken bij sollicitaties, promoties en loonbepaling.

Negron klaagt specifiek aan dat zij bij Riot Games begon te werken aan een salaris van 56000 dollar per jaar. Hoewel zij dezelfde taken op zich nam als haar vorige manager. Die 160000 dollar per jaar verdiende.

Riot Games zit dus in nauwe schoentjes, want dit soort zaken duikt tegenwoordig wel vaker op. Of de dames de rechtszaak winnen, blijft natuurlijk de vraag. Ze hopen alvast op een schadevergoeding en compensatie voor de seksistische behandeling.

Een reactie achterlaten