fbpx

Trover Saves the Universe

Geschift. Absoluut geschift. Korter dan dat kunnen we Trover Saves the Universe moeilijk samenvatten. Hoeft niet te verbazen als je weet dat deze game het geesteskind is van Justin Roiland, medebedenker van de al even getikte animatiereeks Rick & Morty.

Lachspieren stretchen

Écht grappige games verschijnen niet aan de lopende band. De South Park-games vinden best geestig. En de dronken Leennnyyy?-scène uit Red Dead Redemption tovert telkens opnieuw een glimlach op onze tronie. Diezelfde smile hebben we bijna continu gehad bij deze Trover Saves the Universe voor de PlayStation VR. Van de geestige intro tot aan het gesmaakte einde. Af en toe onderbroken door iets luider klinkende lachbuien. Het bizarre verhaal, de ongeremde en geregeld vulgaire dialogen, de vreemd ogende personages, zélfs de lijst met Trophies/Achievements: alles is zó absurd, dat het met momenten moeilijk te beschrijven valt.


Nu ja, we moeten wel, ’t is onze job. Oké, hier gaan we. Je twee honden worden ontvoerd door Glorkon, een buitenaards mormel. Hij stopt de beestjes vervolgens in z’n oogkassen, om met die krachten het universum te vernietigen. Gelukkig is er Trover, een paars monstertje met zogenaamde power babies als oogballen. Tegen z’n zin wilt Trover toch samen met jou het universum redden. Herkenbaar verhaal? We dachten het niet.

Vanuit je luie zetel

Jij kijkt als zogenaamde Chairopian toe vanuit je zetel en controleert Trover vanop afstand. Je controller is daarbij prominent in beeld, een beetje vergelijkbaar met de VR-game Astro Bot. Dit is eveneens een VR-game, als je dat wilt tenminste. Spelen zonder headset kan ook, maar dat is niet onze favoriete manier om dit doldwaas avontuur te beleven. En aan alles merk je dat ontwikkelaar Squanch Games de game ontworpen heeft las VR-ervaring.

Hoe dan ook, de humor blijft altijd overeind. Al moeten we je waarschuwen dat het neurotische gedrag van Trover soms té kan worden. Je nieuwste kompaan heeft werkelijk op alles commentaar, gaande van je speelstijl en beslissingen, tot zowaar de game zelf. Een ingewikkelde puzzel? Trover zal het niet nalaten om zijn kritiek te spuien op de ontwikkelaar. Om maar te zeggen dat de vierde wand geregeld doorbroken wordt.

Humor als redding

Neem de absurde humor weg en er schiet van Trover Saves the Universe een doordeweekse platformgame over. Niet om te zeggen dat de gameplay slecht is, maar diepgang of vernieuwing hoef je hier niet te verwachten. De gevechten zijn voor het leeuwendeel van de game vrij standaard en repetitief, het platformen niet echt uitdagend en op de puzzels ga je niet al te lang kauwen.

En toch stoort het allemaal niet, omdat je constant afgeleid wordt door de verbale opmerkingen van Trover, de trash talkende vijanden of de gevatte inwoners die tijdens dit avontuur je pad kruisen. Alleen jammer dat het er allemaal al na 5 uur opzit. Of dat je 30 euro waard is, moet je zelf uitmaken. Al is de belofte van gratis DLC nu al iets waar we naar uitkijken.

7.8
  • hilarisch
  • ongebreideld concept
  • vierde wand doorbroken
  • vrij kort
  • minder geslaagd zonder VR
  • gameplay is erg basic

BESLUIT

Compleet van de pot gerukt, maar daarom niet minder geslaagd. Trover Saves the Universe is één van de grappigste games die we in lange tijd speelden. Soms hoeft het ook gewoon niet meer dan dat te zijn.

Een reactie achterlaten